Hlavní obsah

Ozbrojenci sťali v Iráku údajného agenta CIA

DUBAJ

Na internetu se objevila další nahrávka stětí muže neznámými ozbrojenci. Záběry ukazující brutální vraždu údajného "agenta CIA" ozbrojenci v Iráku ve středu zveřejnila islamistická internetová stránka. CIA ale žádného agenta nepostrádá.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Výjimečný projekt Západočeské galerie v Plzni poprvé představil dosud neznámé dílo plzeňského malíře Gottfrieda Lindauera.

Článek

Čtyřminutová nahrávka ukazuje muže západního vzhledu sedícího na židli obklopené maskovanými muži. Jeden z nich mu odetne hlavu zbraní podobnou meči s výkřikem "Bůh je veliký".

Hlavu mu přitom sťal trýznivým způsobem, na několikátý pokus. Zavražděný muž má na krku cedulku s nápisem "agent CIA". Autenticitu nahrávky zatím nebylo možné ověřit.

Kvalita nahrávky je velmi špatná, ovšem na stejné internetové stránce je i desítka dostatečně zřetelných fotografií, které detailně zachycují smrt údajného Američana.

Popravovaný muž ale zřejmě není agent CIA. Napsala to agentura AFP, která se odvolává na nejmenovaného amerického činitele. Podle jeho slov se žádný agent CIA nepostrádá a americká Ústřední zpravodajská služba ví, kde se nachází každý její zaměstnanec. CIA se nyní snaží zjistit, kdo je muž nahraný na videozáznamu.

Předchozí video byl podvod

Tiskové agentury referující o nahrávce zachovávají značnou zdrženlivost. Stále ještě mají v paměti případ předchozího videozáznamu, na němž je údajně vidět, jak teroristé podřezávají krk americkému rukojmímu Benjaminu Vanderfordovi - a který se ukázal jako podvod.

Na videu, které se v sobotu objevilo na internetu a posléze v arabské televizi, bylo logo používané radikální skupinou abú Músy Zarkávího, odpovědnou za násilnosti v Iráku. Na snímku spoutaný Vanderford vyzýval americké vojáky, aby odešli z Iráku. Na jednom záběru ležel na zemi s nožem na krku. U toho byl titulek, že Zarkáví zabíjí Američana.

Agentuře AP se však v San Francisku později Vanderford přiznal, že záznam byl natočen v domě jeho přítele a že v nich není pravá krev.

Dvaadvacetiletý Vanderford má vlastní internetovou stránku, v níž se vyslovuje ke komunální politice a vyznává z touhy nechat se zvolit do místního zastupitelstva.

Reklama

Související články

V Iráku nalezeno další bezhlavé tělo

Iráčtí policisté nalezli ve čtvrtek u města Biji bezhlavé tělo cizince. Muž byl oblečen v červeném oděvu, hlava ležela v červeném pytli vedle trupu. Národnost...

Výběr článků

Načítám