Hlavní obsah

Ozbrojenci drží v Saúdské Arábii 50 rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Islámští extremisté drží v saúdskoarabském městě Chubár údajně 50 rukojmích. BBC uvádí, že věznění jsou cizinci. Podle českého zastupitelského úřadu v Rijádu by mezi unesenými ani oběťmi útoků v Chubáru neměli být žádní čeští občané.

Foto: Dušan Stračánek

Trubači ve Mlejně

Článek

Podle agentur při útoku na komplex, ve kterém bydlí pracovníci západních naftařských společností, zahynulo 16 lidí. Mezi mrtvými je sedm příslušníků saúdskoarabských bezpečnostních sil a devět civilistů.

Na seznamu civilních obětí je podle policejních informací Američan, Brit, Egypťan, Ind, Pákistánec, dva Filipínci a dva saúdskoarabští občané. Smrt jednoho Američana potvrdilo i velvyslanectví Spojených států v Rijádu. To zároveň znovu vyzvalo své občany k opuštění Saúdské Arábie.

Ke krveprolití se na internetu přihlásila teroristická organizace al-Kajdá. Podle CNN se ozbrojenci zabarikádovali v jedné části komplexu. Budovu obklíčily saúdskoarabské bezpečnostní jednotky. Podle posledních zpráv údajně pět z útočníků zabili.

Saúdská oficiální místa sdělila, že útočníci jsou zapsáni na seznamu hledaných teroristů, kteří jsou napojení na al-Kajdá. Akce byla pravděpodobně připravena a řízena ze zahraničí. Libanonský diplomat mezitím potvrdil, že ozbrojenci již propustili pět libanonských nebo amerických rukojmí. 

Zabili i desetiletého hocha

Jedna skupina útočníků vnikla do komplexu společnosti Arab Petroleum Investments Corporation ráno. Extremisté oblečení v uniformách místní policie u hlavní brány zastřelili ochranku, kterou patrně tvořili Saúdové. Zhruba o půl hodiny později se objevila druhá skupina, která do areálu vhodila výbušninu. Při explozi byl zabit desetiletý egyptský hoch, který jel ve školním autobusu. Jedna žena stojící nedaleko byla zraněna a zdravotníci ji museli odvézt do nemocnice.

Útočníci v sídle naftařské společnosti zahájili střelbu, vnikli i do ubytoven pro zahraniční pracovníky.

Spojenectví trnem v oku

K útoku se se podle Reuters přihlásila al-Kajdá, jejíž stoupenci již v minulosti hrozili rozvrácením saúdské monarchie. Nelíbí se jim její dobré vztahy se Západem.

"Hrdinští mudžáhidové... zaútočili proti americkým společnostem, které se specializují na ropu a olupují muslimy o jejich bohatství," stojí v prohlášení, kterým se k útoku přihlásila "Organizace al-Kajdá na Arabském poloostrově". Prohlášení uveřejnila jedna islamistická webová stránka, kterou řídí saúdskoarabští disidenti, uvedla agentura Reuters.

Začátkem května zabili extremisté pět západních cizinců v saúdskoarabském průmyslovém centru Janbú a minulý týden usmrtili v Rijádu německého občana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám