Hlavní obsah

Otisky prstů jako propustka do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Americká ambasáda v Thajsku bude od pátku 14.11. vyžadovat od všech žadatelů o vízum do Spojených států odevzdání otisků prstů. Ty se následně uloží do speciální databáze, jež má v budoucnosti zachytit případné teroristy snažící se dostat do USA. Speciální přístroj představil v Bangkoku novinářům americký velvyslanec Edward J. Wehrli.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Digitální scanner je součástí nového elektronického kontrolního systému, jehož prostřednictvím se v USA budou na hranicích, letištích a v přístavech snímat biometrické údaje všech cizinců vstupujících do země.

Přístroj se bude brzy využívat na ambasádách USA po celém světě. Nejpozdější datum začátku jeho používání bylo stanoveno na 26. října 2004. Své otisky při žádosti o vízum povinně odevzdají všichni žadatelé, výjimkou jsou děti do 14 let, osoby starší 79 let a diplomaté.

Memento 11. září

Systém se začal urychleně zavádět po teroristických útocích z 11. září 2001 a program US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator technology) bude spuštěn 31. prosince 2003 na hlavních letištích a námořních přístavech.

Do 31. prosince 2005 by měl fungovat na 115 mezinárodních letištích a ve všech přístavech. Osoba procházející kontrolou položí oba ukazováky na scanner, který během několika vteřin určí, zda je vítaná či nikoli. Přitom bude vždy pořízena digitální fotografie, scannerem budou procházet i doklady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám