Hlavní obsah

OSN: Nejlépe se žije Norům, Češi na 32. místě

PRAHA

Nejlépe se žije v Norsku. Tvrdí to výsledek studie Rozvojového programu OSN (UNDP)hodnotící 177 vybraných států světa. Česká republika, která patří k zemím s vysokou kvalitou života, se stejně jako vloni umístila na 32. místě. Slovensko je na 42. příčce, poněkud si proti roku 2003 pohoršilo. Tehdy bylo 39. Nejtěžší život mají lidé v Africe.

Foto: archiv NPÚ

Císař Karel IV.je nedílně spjat s Karlštejnem

Článek

Zpráva o lidském rozvoji 2004 vyšla dnes. Pro média byla embargovaná do 14:00 SELČ.

Studie OSN hodnotí kvalitu života v jednotlivých zemích, opírá se přitom o tzv. index lidského rozvoje. Ten je kombinací nejen ekonomických, ale i sociálních ukazatelů: mj. očekávané délky života, přístupu ke vzdělání, porodní úmrtnosti, přístupu k nezávadné pitné vodě, zdravotní péči apod.

Hned za Norskem se umístily Švédsko, Austrálie, Kanada a Nizozemsko. Z desítky zemí, jež se v květnu staly členy Evropské unie, si lépe než Češi žijí pouze Slovinci (27. místo), Kypřané (30) a Malťané (31).

Další země visegrádské čtyřky se drží v první čtvrtině: Polsko je na 37. místě, Maďarsko na 38. a Slovensko na 42. místě.

Na druhém konci žebříčku zůstávají beznadějně africké země. Z 36 států, které mají nejnižší index lidského rozvoje, je 33 právě z Afriky. Tabulku životní úrovně lidstva uzavírají Burundi, Mali, Burkina Faso, Niger a Sierra Leone.

Zpráva vychází z údajů z roku 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám