Hlavní obsah

OSN napadla zákon bránící Palestincům v přiženění do Izraele

– TEL AVIV
Novinky, Břetislav Tureček, BBC

Ženevský Výbor OSN pro potírání rasové diskriminace podrobil silné kritice čerstvý izraelský zákon, jenž znemožňuje Palestincům, kteří si vzali izraelského partnera, aby získali občanství židovského státu či se tam alespoň usadili. "Izrael by měl přehodnotit svou politiku a umožnit slučování rodin na nediskriminačním základě," uvedl podle BBC orgán světové organizace.

Foto: NPÚ
Článek

Naplnila se tak slova poslance za levicový Merec Josiho Sarida, který po přijetí zákona 31. července varoval, že zvedne vlnu antisemitismu a také mezinárodní nevole."Evropská unie a OSN nám velmi znepříjemní život," prohlásil Sarid.

Pokud si nyní Palestinec vezme občana Izraele, mají dvě možnosti - buďto žít odděleně, anebo mimo židovský stát. Ministr vnitra Avraham Porac podle listu Ha'arec pronesl, že "ani jediná rodina se nemusí rozpadnout, protože mají možnost žít na Západním břehu".

Ochránci lidských práv: je to rasismus

Palestinci z okupovaných území jsou tak jedinou skupinou, jíž se toto omezení týká a nová úprava je proto označována za jasně diskriminační. "Lidé, kteří tolik trpěli rasismem, by se měli stydět za schválení tohoto zákona," řekl svým židovským kolegům v Knesetu poslanec za arabskou stranu Hadaš Muhammad Barakaj.

"Je to rasistický zákon určující, kdo tu může žít, na základě rasistických kritérií," uvedl podle deníku The Jerusalem Post Jael Stein z izraelské organizace na ochranu lidských práv B'celem.

Na pozadí zákona je strach z terorismu

Zákon byl přijat i na základě argumentace tajné služby Šin Bet: její šéf Avi Dichter informoval, že v uplynulých třech letech spáchali 19 teroristických útoků s 87 oběťmi lidé, kteří se stali obyvateli Izrael právě prostřednictvím sňatku. Poslanec za pravicový Likud Ehud Jatom navíc připomněl, že v drtivé většině jde o sňatky palestinských mužů a příslušnic arabské menšiny v Izraeli, "což je abnormální v arabském světě, kde ženy následují své chotě".

Zákon však nebyl schvalován po linii levice-pravice. Předseda parlamentu Reuven Rivlin (Likud) prohlásil, že norma "činí lidi vinnými, dokud neprokáží nevinu", a upozornil, že odepření občanství i pobytu z bezpečnostních důvodů umožňovala i dosavadní úprava. Hlasování s výsledkem 53 ku 25 hlasům se v červenci vůbec neúčastnili poslanci židovských fundamentalistických stran Jednotný judaismus tóry a Šas.

Zákon může být změněn

Izraelský velvyslanec v ženevském sídle OSN Ja'akov Levy přes protesty zaznívající i v samotném Izraeli, a to z celého politického spektra, ale nález protidiskriminačního výboru označil za zaujatý. "Izrael vidí iniciativu Výboru jako velmi zpolitizovanou," prohlásil v BBC.

Připomněl ale zároveň, že zákon ještě může být změněn, protože hned několik poslanců a občanských hnutí se již obrátilo se stížností k Nejvyššímu soudu Izraele.

Anketa

Má Izrael právo na takový zákon?
ano
51,3 %
ne
48,7 %
Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám