Hlavní obsah

Osmnáct let pro Fortuynova vraha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Volkert van der Graar, který loni v květnu zavraždil nizozemského populistického vůdce Pima Fortuyna, stráví za mřížemi 18 let. Amsterdamský soud v odvolacím řízení potvrdil dubnové rozhodnutí soudu první instance. Nepřiklonili se k požadavku žalující strany, která usilovala pro Fortuynova vraha o doživotní trest.

Foto: Lucie Lihmová

Pracovnice CPR zleva Monika Farkašová, Erika Juklová, Lucie Lihmová

Článek

Van der Graaf, kterému je 34 let, při vyšetřování případu doznal, že vraždu spáchal; ze své pistole na Fortuyna vystřelil z bezprostřední blízkosti šest ran.

K vraždě došlo 6. května 2002 pouze několik dní před loňskými parlamentními volbami, v nichž byl Fortuyn podle politických analytiků velkým favoritem na úřad předsedy vlády. Van der Graaf uvedl, že se k činu odhodlal, protože chtěl bránit "nejzranitelnější sociální skupiny", zejména muslimy a žadatele o azyl, které Fortuyn označoval za nebezpečí pro Nizozemsko.

Fortuynova vražda vyvolala v zemi hluboký otřes - i přes jeho úmrtí však jeho strana získala obrovskou podporu voličů, kteří jí dali ve volbách 15. druhý největší počet hlasů a dostali se do vlády- Poté ale popularita populistů následkem vnitřních rozporů prudce poklesla, což vedlo k pádu koaliční vlády a k vypsání předčasných parlamentních voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám