Hlavní obsah

Osm lidí zemřelo na antrax po požití kozího masa

Novinky, Jan Horák, DPA
JAKARTA

Osm osob zemřelo na indonéském ostrově Sumbawa poté, co snědli kozí maso pravděpodobně nakažené snětí slezinnou (antraxem). Oznámil to ve středu místní tisk. Mluvčí místní zdravotnické administrativy G.P. Ariadi informoval, že případem se nyní zabývá veterinární agentura a zkoumá jeho okolnosti.

Foto: Lenka Vozková
Článek

K úmrtí osob ve skutečnosti došlo již 18. prosince loňského roku ve vesnici Doringu vzdálené asi 1300 kilometrů východně od Jakarty, napsala místní tisková agentura Antara. "Chceme vyšetřit všechna hospodářská zvířata v té postižené oblasti, abychom zabránili šíření choroby," prohlásil mluvčí Ariadi.

Mezitím bylo hlášeno z Bogoru, asi 40 kilometrů od indonéské metropole, že tamější zdravotnické úřady potvrdily onemocnění sedmi osob antraxem. Postižení rovněž jedli kozí maso, když se zúčastnili společného večírku. Všichni byli dopraveni do nemocnice a jejich stav je prý stabilizovaný.

Sněť slezinná je v Indonésii rozšířena

Antrax vyvolává bakterie bacillus anthraxis. Tato choroba je v Indonésii dost rozšířená na farmách, kde jsou společně chovány kozy a krávy. Onemocnění, které je pro lidi smrtelně nebezpečné, vyvolalo světovou pozornost na konci roku 2001, kdy zatím oficiálně neznámý pachatel šířil jeho spóry v dopisech rozesílaných různým úřadům a institucím. Z činu je podezřelý jeden významný americký vědec.

Reklama

Výběr článků

Načítám