Hlavní obsah

Ortodoxní židé napadli ministra, Palestinci porušili příměří

– TEL AVIV/GAZA

Izraelští pravicoví extremisté ve čtvrtek večer u Tel Avivu házeli na izraelského ministra financí Benjamina Netanjahua talíře a prořízli pneumatiky jeho vozu. Vadí jim Šaronův plán na jednostranné stažení z pásma Gazy. Oteplení vztahů mezi Izraelem a Palestinci po dohodě o příměří v Egyptě, zmrazily další útoky Palestinců.

Foto: Jan Kaše

Výstava o Šumavě pod širým nebem ve Smetanových sadech v Plzni

Článek

Netanjahu přijel na svatební veselici ve vesnici Kfar Habad, v níž žijí převážně ultraortodoxní židé. Vrátit se musel náhradním vozem bezpečnostní služby.

Netanjahu v parlamentu hlasoval pro zrušení osad. Je už druhým ministrem, který byl za podporu záměru premiéra Ariela Šarona na veřejnosti tento týden napaden. Členové ultrapravicového hnutí Kach zaútočili na ministryni školství Limor Livnatovou při pietním aktu na telavivském hřbitově. Ministryni z místa musela odvézt do bezpečí ochranka. 

Netanjahu po čtvrtečním incidentu řekl, že má pro rozrušení, jež v lidech plán vzbuzuje, pochopení. Z pásma Gazy se má letos vystěhovat všech 8 000 židovských osadníků. O plánu nebylo vyhlášeno referendum. Zdůraznil však, že problém nelze řešit násilím.

Hamás pokračuje v útocích

V noci na čtvrtek zaútočili palestinští ozbrojenci minomety na židovské osady na jihu pásma Gazy a porušili tak příměří vyhlášené politickými vůdci. Na útok, k němuž se přihlásilo hnutí Hamás, předseda palestinské správy Mahmúd Abbás ovšem okamžitě důrazně zareagoval, aby ukázal, že zasahuje proti extremistům.

Vydal palestinské policii rozkaz, aby dalším útokům zabránila, a poté odvolal několik vysokých velitelů bezpečnostních složek v pásmu Gazy. Odvolané důstojníky přitom obvinil z přímé odpovědnosti za to, že nesplněním svých povinností připustili nejnovější události v pásmu Gazy.

Roztrpčení v Izraeli

Za vážné porušení příměří označili minometné útoky ministři izraelské vlády odpovědní za bezpečnost. Kvůli násilí v Gaze Izrael zrušil schůzku s palestinskými vyjednávači, na níž se mělo v návaznosti na úterní summit jednat o koordinaci plánovaného propouštění palestinských vězňů z izraelských věznic a o stahování izraelských sil z několika měst na západním břehu Jordánu.

Deník Jeruzalem Post v pátečním vydání uvádí, že budou potřeba další jednání Abbáse se Šaronem, aby se podařilo probrat podrobnosti příměří a dařilo se je skutečně plnit.

Abbás míní jednat s extremisty

V pátek se Abbás podle agenturních informací hodlá vydat do pásma Gazy, aby se tam osobně pokusil přimět vedení organizací k dodržování klidu zbraní. 

Radikální skupiny Hamás a Islámský džihád po summitu v Egyptě prohlásily, že se necítí být vázány příměřím, na němž se dohodli Abbás se Šaronem.

Reklama

Související články

Šaron a Abbás se sejdou v Egyptě

Izraelský premiér Ariel Šaron a palestinský premiér Mahmúd Abbás souhlasili s tím, že se sejdou příští týden v Egyptě. Informaci přinesly ve středu světové...

Výběr článků

Načítám