Hlavní obsah

Orbán zkouší, co všechno mu projde

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V rámci boje proti epidemii koronaviru předložil maďarský vicepremiér Zsolt Semjén návrh zákona, jehož obsah nijak nesouvisel s pandemií.

Foto: MTI

Viktor Orbán

Článek

Obsahuje kupříkladu bod, podle nějž se má ve veřejném zájmu pokračovat v dostavbě objektů v budapešťském Městském parku (Városliget), což ostře kritizoval Gergely Karácsony, opoziční primátor hlavního města. Kvůli ohrožení kulturního dědictví se staví proti také UNESCO.

Vedení města letos v únoru zakázalo realizaci nových objektů v Městském parku, jejichž výstavba ještě nezačala. Týká se to především budovy nové Národní galerie. V této oblíbené oddychové zóně zatím nerušeně pokračuje výstavba budovy Etnografického muzea, Domu maďarské hudby a podzemních garáží.

Vláda zamýšlí rozšířit dozorčí rady jednotlivých divadel ze současných tří členů na pět, přičemž tři z nich by jmenovalo přímo ministerstvo kultury, dva samospráva. Původní verze zákona počítala také se snížením pravomocí starostů a primátorů, avšak tuto část nakonec po protestech samospráv předkladatelé vypustili. V loňským komunálních volbách v Budapešti a ve větších městech uspěli opoziční kandidáti.

Soros věnuje Budapešti milion eur

Zahraniční

Zákon zahrnuje i pasáž, po­dle níž by se v matrice od narození dítěte uvádělo biologické pohlaví podle chromozomu. Jednou zapsané pohlaví by tak za života člověka nešlo změnit.

Semjénův podklad obsahuje také rozhodnutí o utajení informací o modernizaci železniční tratě mezi Budapeští a Bělehradem na deset let. Tato trať je modernizována za čínské pomoci a investice dosahuje výše dvou miliard dolarů. Stavba se realizuje v režii podniků mi­liardáře Lőrince Mészárose, blízkého přítele premiéra Viktora Orbána.

Zahraničí se ozvalo

Vládní většina v maďarském parlamentu schválila tento týden zákon, na jehož základě může Orbán řídit zemi pomocí vládních dekretů. Poslanec László György Lukács (Jobbik) upozornil, že vláda využívá situaci kolem boje proti pandemii koronaviru k upevnění moci.

Orbán bude vládnout bez parlamentu

Koronavirus

Donald Tusk, předseda Evropské lidové strany, označil Orbánovy kroky za politicky nebezpečné a morálně nepřijatelné. Italský expremiér Matteo Renzi na Twitteru vyzval Evropskou unii, aby přinutila Orbána zákon změnit, nebo aby Maďarsko z EU rovnou vyloučila.

Proti kritice z ciziny se v neděli ohradil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle něhož o novém zákonu jistí politici Evropské unie šíří lži.

Reklama

Výběr článků

Načítám