Hlavní obsah

Opékané sele zastínilo při návštěvě Bushe vážnější témata

– STRALSUND

Opékané sele divočáka, které má americký prezident George Bush ve čtvrtek na severu Německa k večeři, představuje zřejmě pro nejmocnějšího muže světa takovou atrakci, že se stalo významným tématem i na tiskové konferenci s kancléřkou Angelou Merkelovou ve Stralsundu. Večeře tak zastínila projednávaná témata - například situaci v Íránu nebo Severní Koreji.

Článek

Bush se na událost evidentně velice těšil a neustále se k tématu vracel. Podle agentury AP to dokonce vypadalo tak, že "Bush v Německu jednal o Íránu, Severní Koreji, Blízkém východě [celá zpráva] a o divokém praseti, které bude mít k večeři". Zdálo se dokonce, že právě to poslední téma leželo prezidentovi nejvíc na srdci, napsala AP.

"Moc se těším na tu slavnost, kterou chystáte na dnešní večer. Vyrozuměl jsem, že budu mít tu čest odkrojit si z prasátka jako první," prohlásil Bush hned na začátku tiskovky.

"Prasátkem" je asi 30kilové sele divočáka, které se již od rána opékalo v městečku Trinwillershagen nedaleko Stralsundu. Hostiny pod širým nebem se účastní asi stovka vybraných hostů.

Bush: Ještě jsem neviděl to prase

Pokud jde o divočáka, nezůstalo při tiskové konferenci jen u úvodních poznámek, ale téma se vracelo stále znovu. Na otázku, jaký na něj udělal dojem sever Německa, Bush odpověděl, že "ještě neviděl to prase", Merkelová zase starostlivě poznamenala, že doufá, že "ten divočák už se dávno opéká, jinak bychom ho dnes večer ještě nemohli jíst".

A když se jeden americký novinář zeptal, jestli může mít ještě jednu doplňující otázku, a pak se dotázal na Írán, Bush zklamaně prohlásil: "Myslel jsem, že se chcete zeptat ještě na něco k tomu praseti."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám