Hlavní obsah

Olympijský oheň začíná svou pouť

ATÉNY

Oheň pro letní hry v Aténách vzplál ve čtvrtek na řecké hoře Olymp kvůli špatnému počasí s půlhodinovým zpožděním. V 11:38 SEČ s pochodní vyrazil oštěpař Costas Gatsiudis na 142 dní dlouhou štafetu.

Článek

Ceremoniálu přihlíželo více než deset tisíc lidí. Na jeho hladký průběh dohlížely stovky policistů se psy, které doplnily ze vzduchu vrtulníky. Účastníci akce musely navíc projít osobní prohlídkou. Úřady se přísnými bezpečnostními opatřeními snažily zamezit případnému teroristickému útoku.

Jako první vyběhl s pochodní bývalý mistr světa v hodu oštěpem Gatsioudis. Předá ji ruskému plavci Alexanderovi Popovi, jenž zvítězil na LOH v letech 1992 a 1996, v roce 2000 byl navíc stříbrný.

Mezi osobnostmi, které ponesou pochodeň v prvních dnech pouti, se zařadil i monacký princ Albert nebo legendární tyčkař Sergej Bubka.

Poprvé v historii by měly plameny navštívit všech pět kontinentů, které jsou zobrazeny kruhy na olympijské vlajce. V samotném Řecku bude oheň stále hořet odedneška za týden na místě prvních her - na mramorovém stadiónu Panathenian, a to až do 4. června. Plameny poté čeká téměř 2,5 měsíční cesta.

LOH proběhnou v Aténách od 13. do 29. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám