Hlavní obsah

Olmert se sešel s Abbásem, chtějí obnovit mírové rozhovory

PETRA

Izraelský premiér Ehud Olmert a palestinský prezident Mahmúd Abbás se ve čtvrtek ráno sešli v jordánské Petře na neoficiální informativní schůzce. Snídani pro oba politiky uspořádal jordánský král Abdalláh II. Oba politici se domluvili, že se záhy setkají na oficiální schůzce.

Článek

Olmert s Abbásem se shodli, že chtějí obnovit co nejdříve mírové rozhovory. Olmert na závěr zdůraznil, že se chce s předsedou palestinské samosprávy opět setkat, byť několikrát varoval, že nepovede vážné rozhovory, dokud vláda Hamásu neuzná Izrael. Fatah, jehož hlavou je Abbás, nemá tak radikální postoje a uznává Izrael. Abbás řekl, že příprava oficiálního summitu začne příští týden.

Izraelský vicepremiér Šimon Peres zdůraznil, že jednání nelze považovat za oficiální rozhovory, ale spíš za zdvořilostní záležitost. Olmert dokonce snídani nenazýval schůzkou, i když do Petry přijel jen kvůli ní. Izrael podle Perese zatím není připraven obnovit zásadní rozhovory s palestinskou stranou. Palestinci si nejdřív musejí vyřešit své vnitropolitické spory.

Předáci znepřátelených palestinských frakcí už prý naznačili, že jsou blízko dohodě. Abbás informoval, že příští měsíc vyhlásí referendum o budoucnosti Palestiny pokud Hamás neakceptuje návrhy Fatahu vyhlásit palestinský stát jen v Gaze a na Západním břehu Jordánu, a nikoli na území celé Palestiny, což znamenalo nepřímé uznání existence Izraele.

Oba protagonisté nejednali mezi čtyřma očima, snídaně se účastnil také Elie Wiesel a thajský vicepremiér. Konala se na okraji setkání nositelů Nobelovy ceny, politiků a byznysmanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám