Hlavní obsah

Oligarcha Berezovskij plánoval převrat, hrozí mu vydání do Ruska

LONDÝN/MOSKVA

Ruská generální prokuratura požádala Británii o vydání oligarchy Borise Berezovského (59), který žije v exilu v Londýně a jehož majetek se odhaduje na 1,4 miliardy dolarů. Berezovskij byl v polovině února v Rusku obviněn z pokusu vyvolat v zemi násilný převrat.

Článek

Berezovskij  na konci ledna v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy řekl, že už rok a půl připravuje "změnu protiústavního režimu", který nyní v Rusku vládne. V jeho plánech je, jak uvedl, i "násilné převzetí moci, na kterém pracujeme." 

Putin i současný ruský parlament se podle něj chovají neústavně a přijali řadu právních norem odporujících základnímu ruskému zákonu. Jelcinův kůň Berezovskij v této souvislosti jmenoval, že gubernátoři už nejsou voleni občany, ale místním poslancům je ke schválení navrhuje prezident. Násilné akce proti opozici podle Berezovského potvrzují protiústavní jednání Putina. "Režim ztratil veškerou legitimitu a vede Rusko do propasti," řekl oligarcha.

Britové Berezovského varovali

Berezovskij už jednou unikl vydání, když byl obviněn z defraudací, tentokrát mu však může hrozit. V úterý mu britský ministr zahraničí Jack Straw sdělil, že jeho statut politického uprchlíka může být přezkoumán právě kvůli jeho volání po svržení Putina. "Vláda jejího veličenstva uznává ruský ústavní pořádek a územní celistvost Ruské federace," zdůraznil Straw.

Berezovskij patřil do nepočetné skupiny oligarchů, kteří nashromáždili ohromné bohatství po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Ve svých rukou kromě jiného soustředil i některá významná média. Po nástupu Vladimira Putina k moci se dostával v Rusku do stále větších problémů. Nakonec se zbavil významné části svého majetku a odešel do londýnského exilu. Dění v Rusku ale dlouhodobě komentuje a kritizuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám