Hlavní obsah

Ohnivé peklo v Kalifornii nekončí, požáry páchají rekordní škody

– Los Angeles

Na jihu Kalifornie pokračují požáry, které začaly v pondělí a zdevastovaly na 70 000 hektarů pozemků. Bez proudu zůstává 90 000 soukromých domů a podniků a evakuováno bylo téměř 200 000 lidí, z nichž asi polovina se stále nemůže do svých domů vrátit. Současné požáry jsou mnohonásobně ničivější než ohně, jež zasáhly severnější oblasti státu v říjnu.

Foto: Handout, Reuters

Kalifornii sužují masivní požáry, páchají rekordní škody.

Článek

Pro USA byl letošní rok z hlediska nákladů na boj s požáry vůbec nejnáročnější - ohně způsobily škody za víc než deset miliard dolarů (217 miliard Kč).

Přes ničivost ohňů je zatím hlášen od pondělí pouze jeden mrtvý člověk. V sobotu poněkud zeslábl vítr, takže hasiči očekávali, že se situace začne lepšit. Už v sobotu toho někteří evakuovaní využili a odjeli se podívat na své domovy. Mezi 700 zcela zničenými domy jsou i mnohamilionové usedlosti.

Foto: Mike Eliason, ČTK/AP

Kalifornii sužují masivní požáry, páchají rekordní škody.

Největší ohrožení ze všech šesti ohnisek představuje požár, který dostal jméno Thomas a který se šíří v okrese Ventura od pondělka. Hasiči ho zatím dokázali zvládnut jenom z 15 procent. Podle kalifornských úřadů stále ohrožuje na 15 000 domů. Plameny se dostaly až k pobřeží a kouř z nich se rozprostřel nad oceán do vzdálenosti 1500 kilometrů.

Ohňové stěny se pomalu šíří na sever k okresu Santa Barbara, kde v pátek začala evakuace. Ta se dnes dotkla i obyvatel pobřežních měst Carpinteria a Montecito.

Do boje s požárem Thomas bylo nasazeno 4000 hasičů, celkově jich s ohněm zápasí přes 8000. Thomas se zařadil mezi dvacet největších požárů, jaké kdy Kalifornii postihly, a je vůbec největším od roku 1961. Hasičský sbor z okresu Ventura oznámil, že zásahy hasicích čet už přišly od pondělí na 17 miliónů dolarů.

Foto: Mike Eliason, ČTK/AP

Kalifornii sužují masivní požáry, páchají rekordní škody.

Vyhořelo i několik rančů a zahynuly desítky koní. Požár se přiblížil k rezervaci Los Padres, kde žijí ohrožení kondoři.

Kalifornský guvernér Jerry Brown prohlásil, že požáry se stávají „novou normou” a jsou přímým důsledkem klimatických změn. Podle něj je čas „investovat do infrastruktury, energetiky a prostředků k zadržení ohně”. „Požáry, záplavy a zemětřesení neustanou,” sdělil. Nevyloučil, že se v Kalifornii bude s ohněm bojovat ještě o Vánocích.

Vítr má v příštích hodinách znovu zesílit a dosáhnout rychlosti skoro 100 kilometrů v hodině. Úřady okresu San Diego upozornily, že nebezpečí dalšího šíření ohně bude vysoké. Kromě silného a nárazového větru panuje velmi nízká vzdušná vlhkost a denní teploty dosahují 26 stupňů Celsia.

Foto: Gene Blevins, Reuters

Největší problém působí ohnisko nazvané Thomas (na snímku v popředí s hasičem)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám