Hlavní obsah

Odvoláni tři členové tribunálu na Guantánamu

WASHINGTON

Tři z šesti amerických důstojníků, kteří zasedají ve vojenském tribunálu, jenž soudí zajatce v táboře na základně Guantanámo na Kubě, byli ve čtvrtek odvoláni po stížnostech obhájců na jejich podjatost. Zatím nebyli nikým nahrazeni. Svou pozici si udržel předseda tribunálu, plukovník armády Peter Brownback.

Foto: Petra Veselá

Viola Galligioni v laboratoři FNUSA-ICRC

Článek

Zástupce Pentagonu John Altenburg, který na proces dohlíží, odmítal odvolání Brownbacka. Podle agentury AP Altenburg ale potvrdil oprávněnost stížností proti třem odvolaným členům tribunálu, u dalších dvou výhrady odmítl. Pouze vůči jednomu ze šesti členů tribunálu nebyly žádné výhrady.

Tribunál má řešit případy čtyř osob podezřelých z terorismu. Dva procesy už začaly. Australan David Hicks byl obviněn ze spiknutí vedoucím k válečným zločinům, z pokusu o vraždu a pomoci nepříteli během války v Afghánistánu. Z válečných zločinů byl obviněn Jemenec Sálim Ahmad Hamdán.

Před tribunálem má dále stanout a Jemenec Al'Hamza Ahmad Sulajmán Bahlúl a Súdánec Ibráhím Ahmad Mahmúd Kúsí.  

Kritika ze strany obhájce

Právě Hamdánův obhájce Charles Swift podal několik stížností na údajnou podjatost soudu. Žádal výměnu čtyř členů tribunálu. Jeden je členem vojenské zpravodajské služby a působil v Afghánistánu na přelomu let 2001 a 2002, další organizoval lety zajatců z Afghánistánu na Guantánamo. Přítel třetího byl hasičem, který přišel o život při teroristických útocích v New Yorku 11. září 2001. Jediný náhradník tribunálu přiznal, že jednou označil zajatce na Guantánamu za teroristy. [celý článek]

Swift dále uvedl, že americký prezident George Bush nemá podle ústavy právo ustavit vojenské tribunály. Podle něj také zločin, z něhož je Hamdán obviňován, podle amerického a mezinárodního práva neexistoval v době, kdy byl zajat a převezen na Guantánamo.

I další kritici procesům vytýkají především to, že soud i případné odvolání se odehrává v rámci americké armády - tedy stejné instituce, která zajatce zadržela a obvinila.

Tribunál zasedne 1. listopadu

Tribunál má opět zasednout 1. listopadu. Mluvčí Pentagonu potvrdil, že se tak stane. Pro dva nově otevřené případy bude tribunál doplněn.

V táboře na základně Gunatánamo je 549 zajatců, většina z nich byla zadržena během americké války v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám