Hlavní obsah

Odborníci se obávají utajených případů ptačí chřipky v Číně

– PEKING/HONGKONG

V Číně podlehl viru ptačí chřipky H5N1 32letý muž. Čínští představitelé to oznámili už v neděli, v pondělí poskytli další podrobnosti a uplatnili nová opatření včetně zákazu vývozu drůbeže do Hongkongu. Odborníci se obávají, že v zemi podlehlo viru více lidí než ohlášených devět.

Článek

Muž z jižní provincie Kuang-tung  byl hospitalizován s horečkami 22. února a zemřel 2. března. Byl prvním, který se nakazil ve městě a ne na venkově. Navštěvoval trhy s drůbeží a drůbeží jatka. Stal se devátou obětí nemoci v zemi, kde se virem nakazilo už 15 osob. Podle odborníků však může být počet obětí mnohem vyšší, protože řada případů nebyla odhalena.

Úmrtí vzbudilo velké obavy v Macau a zejména v Hongkongu, protože muž žil ve městě vzdáleném jen dvě hodiny cesty vlakem do Hongkongu. Čína okamžitě ukončila vývozu kuřat do Hongkongu. Obvykle se každý den dováželo na 30 000 živých kuřat a slepic z Číny do Hongkongu. Experti se však bojí, že zákaz nebude mít velký význam, protože drůbež se bude pašovat.

Čínské ministerstvo zdravotnictví ubezpečilo, že v oblasti nebyl zjištěn žádný další případ lidské nákazy virem ptačí chřipky. Současně zdůraznilo, že drůbeží trhy jsou pravidelně kontrolovány  a že současnou nákazu přinesli stěhovaví ptáci.

Zahraniční experti však požadují přísnější kontrolu. Čína až do listopadu loňského roku popírala, že by se v zemi nějaký člověk nakazil ptačí chřipkou, přestože bylo zaregistrováno několik desítek ohnisek výskytu nemoci u drůbeže. Hongkongští lékaři proto plánují cestu do města, kde muž zemřel, aby zjistili podrobnosti.

Hongkong se nemoci obává, protože první případy úmrtí lidí na virus H5N1 byly hlášeny v roce 1997 právě z Hongkongu. Další pak v roce 2003 u lidí, kteří do Hongkongu přijeli z jižní Číny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám