Hlavní obsah

Obviněná: týrané irácké vězně jsme fotili pro zábavu

FORT BRAGG

Fotili jsme pro zábavu, uvedla v úterý u vojenského soudu na základně Fort Bragg ve Spojených státech Lynndie Englandová (21), nejznámější ze sedmi Američanů obžalovaných z týrání vězňů ve věznici Abú Ghrajb. Dvakrát odložené slyšení dnes rozhodne, zda se bude konat proces.

Foto: Ivan Krejza

Jazzový trumpetista Laco Deczi

Článek

Englanddová se objevila na řadě brutálních snímků. Na některých z nich drží na obojku nahého vězně, na jiných ukazuje s úsměvem a s cigaretou v ústech na genitálie dalšího zadrženého.

Hlavní vyšetřovatel skandálu z Abú Ghrajb, Paul Arthur, uvedl, že Englandová ve výpovědi učiněné v lednu - tedy tři měsíce před zveřejněním snímků - řekla, že s nápadem pořídit ponižující fotografie přišel její přímý nadřízený Charles Graner.

Příkaz z vyšších míst?

Obviněná tehdy údajně řekla, že se fotografovali s iráckými vězni, "když žertovali a bavili se při noční službě".

Na dotaz, proč podle něj američtí vojáci vězně ponižovali, Arthur odpověděl: "V zásadě to bylo prostě pro zábavu...a proto, aby se odreagovali."

Englandová již dříve uvedla, že jen plnila rozkazy. Údajně je vydali důstojníci zpravodajských služeb. Ti žádali vojenské policisty, aby "připravili" vězně pro následující výslechy. Americké ministerstvo obrany vše popřelo.

Vyšetřující důstojník po výslechu svědků rozhodne - pravděpodobně již dnes - o případném spuštění procesu před vojenským tribunálem.

Hrozí jí 38 let

Englandová, nyní těhotná, je obviněná mj. z napadání vězňů, z neuposlechnutí rozkazu a vytváření a vlastnění sexuálně explicitních fotografií. V případě odsouzení jí hrozí propuštění z armády a až 38 let vězení.

Její právníci uvedli, že se bezúspěšně snažili předvolat jako svědky i amerického viceprezidenta Richarda Cheneyho a ministra obrany Donalda Rumsfelda. Tvrdí totiž, že do všeho jsou zapletena nejvyšší místa v USA, včetně Pentagonu a Bílého domu.

Skandál kolem týrání iráckých vězňů pobouřil veřejnost v arabských zemích a oslabil snahu americké vlády prezidenta George W. Bushe stabilizovat Irák. Americký prezident byl dokonce nucen se za týrání vězňů omluvit. Vinu přičetl malé skupině vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Zajatce týralo víc jednotek USA

Praxe týrání zajatců v Iráku a Afghánistánu americkými vojáky byla rozsáhlejší a zahrnovala víc jednotek, než se původně vědělo. Napsal to list The New York...

Výběr článků

Načítám