Hlavní obsah

Obří záplavy v jižní Indii si vyžádaly přes 300 obětí

Dillí

Jihoindický stát Kérala se potýká s katastrofálními důsledky povodní způsobených monzunovými dešti, které mají na svědomí už 324 mrtvých. Tisíce lidí, které velká voda uvěznila, čekají na pomoc v zaplavených domech. Do masivní záchranné operace se zapojily i stovky lodí, desítky vrtulníků a armáda. Na místo dorazil i indický premiér Naréndra Módí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v indickém státě Kérala jsou nejhorší za sto letVideo: Reuters

 
Článek

„Přicházejí stále nové prosby o záchranu,” uvedl v pátek na twitteru šéf místní vlády Pinaráí Vidžajan. Ten zároveň vyzval uvězněné lidi, aby při kontaktu se záchranáři uváděli co nejpřesněji svou polohu a počet ohrožených osob, a umožnili tak záchranným složkám rychlejší zásah.

V pátek do Kéraly přiletěl premiér Módí, který se chce přímo na místě seznámit s rozsahem škod. Při setkání s regionálními politiky už premiér slíbil pomoc ve výši 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun), uvedla agentura AP.

Foto: Sivaram V, Reuters

Záplavy v jihoindickém státě Kérala.

Místní vláda varovala v pátek 33 milionů obyvatel státu Kérala, že nebezpečí povodní je až na jednu výjimku na nejvyšším stupni pro všechny okresy. V sobotu a v neděli má navíc dál hustě pršet, což může situaci ještě zhoršit. Déšť navíc způsobuje mohutné sesuvy půdy, které ohrožují tisíce budov.

Záplavy poškodily nebo zničily 10 000 kilometrů silnic a mnoho úseků železnice, a některá místa jsou tak zcela odříznutá od světa. Hlavní kéralské letiště v pobřežním městě Kóčin je zatopené a bude mimo provoz až do 26. srpna. Zaplaveno je i mnoho nemocnic, škol a úřadů. Pod vodou skončila rovněž velká část čajových, kávových a gumovníkových plantáží, což může těžce postihnout zemědělce i turistický ruch.

Foto: Tibin Augustine, ČTK/AP

Zaplavená silnice v jihoindickém státe Kérala.

Lidé bojují s nedostatkem potravin a pitné vody, nouzové zásoby v nejpostiženějších oblastech shazují vrtulníky. Do Kéraly putují ze sousedních států i speciální cisternové vlaky naplněné vodou.

Přímořský indický stát Kérala, oceňovaný turisty zejména díky malebným čajovým plantážím a rozsáhlým plážím lemovaným palmami, sužují vydatné deště pravidelně každý rok. Letošní povodně jsou ale podle médií nejhorší za posledních 100 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám