Hlavní obsah

Oběti polského pedofila zjistily až z tisku, že má AIDS

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)
VARŠAVA

Dirigent nejznámějšího polského chlapeckého pěveckého sboru Slavíci, obviněný z pedofilie, trpí už deset let AIDS. Jeho oběti - bývalí zpěváci sboru - a jejich rodiče se to dozvěděli z médií. V Polsku poté propukla vzrušená diskuse, zda deníky Gazeta Wyborcza a Super Express měly zveřejnit toto lékařské tajemství.

Foto: Lenka Pokorná

Richard Bona v Českých Budějovicích.

Článek

Wojciecha K. (55) obvinila prokuratura loni v létě ze sexuálního obtěžování nezletilých sboristů. Rodiče chlapců většinou nevěřili vlastním uším, považovali to za krok závistivců, kteří chtějí nejprestižnější sbor v Polsku zničit.

Na sbormistrovu obranu zorganizovali dokonce petiční kampaň. Avšak obvinění se potvrdila, dirigent putoval do vězení a poznaňský magistrát navzdory půlstoleté historii Slavíky rozpustil.

Před třemi týdny Wojciech K. zkolaboval v cele. Lékaři zjistili, že má rozsáhlý nádor mozku. Při předoperačních vyšetřeních se ukázalo, že je HIV pozitivní. Nikdo však nechtěl tuto informaci oficiálně ani potvrdit, ani vyvrátit. Lékaře pobouřilo, že tak choulostivá informace pronikla na veřejnost.

"Kdokoli může být v Polsku nositelem viru HIV a může si to nechat pro sebe," zaznělo v diskusi. Podle lékařského kodexu musí být informován pouze sexuální partner nemocného. Poskytnout údaje může jen v případě, že s tím postižený souhlasí. "Nemohli jsme mlčet," brání se ale Gazeta Wyborcza.

,,Bylo jasné, že dirigent, jenž popírá, že by kohokoli sexuálně obtěžoval, nebude potenciální oběti varovat." Dirigent podle televize TVN musel vědět několik let, že trpí AIDS. Soud, který byl odročen, sice projednával tři případy obtěžování, ale prokuratura má za to, že postižených je daleko víc. Mlčí, protože mnozí z nich mají manželky, partnerky nebo děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám