Hlavní obsah

O vydání odsouzeného Kutala do ČR se rozhodne v lednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

O vydání mezinárodně hledaného českého podnikatele Vratislava Kutala ze Slovenska do Čech se rozhodne v lednu. Kutal požádal o azyl po svém zatčení, což slovenský migrační úřad zamítl. Podnikatel se odvolal k soudu. Využil tak poslední právní možnosti, jak zpomalit své vydání do České republiky.

Článek

 Kutal byl v Česku odsouzen k desetiletému trestu kvůli přípravě vraždy. Předseda senátu Krajského soudu v Bratislavě Šamko, který má Kutalův případ na starosti, určil termín přelíčení podle toho, kdy předpokládá definitivní zamítnutí jeho žádosti o azyl slovenskou justicí. "Termín jsem určil na 28. ledna na 9:00. On požádal o status uprchlíka a azylové řízení ještě není skončeno. Předpokládám, že se do té doby rozhodne," vysvětlil.

Kutala, který patřil mezi hlavní překupníky s lehkými topnými oleji (LTO), zadržela slovenská policie 14. července v obci Veľký Biel nedaleko Bratislavy. Šumperský podnikatel byl v ČR odsouzen k desetiletému nepodmíněnému trestu vězení kvůli přípravě vraždy novináře, jenž psal o kauze a kvůli nedovolenému ozbrojování.

Do vězení ale nenastoupil a podle vlastní výpovědi před migračním úřadem "jako turista cestoval po různých zemích Evropy". Na Slovensko přijel dva týdny před svým zadržením a také zde tvrdil, že je nevinen. Svůj odchod z ČR považuje Kutal za "akt občanské neposlušnosti".

Požádal o azyl

Podnikatel byl po zatčení převezen do předběžné a posléze do vydávací vazby. O vydání do ČR začal krajský soud rozhodovat již 1. října, Kutal ale před přelíčením požádal slovenské úřady o azyl, a tak soud čekal na stanovisko migračního úřadu. Jeho žádost zdůvodněnou "širokou medializací jeho trestního stíhání" migrační úřad zamítl o dva týdny později. Kutal se ale proti verdiktu odvolal ke krajskému soudu v Bratislavě.

Očekává se, že jeho odvolání bude zamítnuto a je rovněž velmi pravděpodobné, že soud doporučí ministrovi spravedlnosti podnikatele vydat do Česka. Vydán pak mohl být do několika týdnů po 28. lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud potvrdil tresty obchodníkům s LTO

Pražský vrchní soud ve čtvrtečním odvolacím řízení případu spjatého s lehkými topnými oleji (LTO) potvrdil tresty 13,5 roku vězení pro Milana Šišmu a 10...

Výběr článků

Načítám