Hlavní obsah

O Íránu si pohovoří diplomaté v Radě bezpečnosti

PAŘÍŽ

O íránské otázce se bude opět jednat v Radě bezpečnosti OSN. Dohodli se na tom zástupci šesti mocností a Evropské unie. Uvedl to francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy. Svět znepokojuje íránský jaderný program, Teherán se nechce vzdát obohacování uranu.

Článek

Rozhodnutí bylo přijato poté, co Írán neodpověděl v požadované lhůtě, tedy do dneška, na nabídku pomoci výměnou za to, že ukončí vojensky zneužitelné obohacování uranu. Douste-Blazy řekl, že Írán nedal nijak najevo připravenost o nabídce seriózně jednat.

Pokud by Írán nezměnil kurs, mohla by RB OSN přijmout rezoluci otevírající cestu k sankcím proti němu. Rusko a Čína, které mají v radě právo veta, se však k tomu stavějí zdrženlivě. Pro tvrdý postup jsou hlavně USA.

Schůzky v Paříži se zúčastnili ministři zahraničí Spojených států, Ruska, Velké Británie, Německa a Francie, náměstek ministra zahraničí Číny a představitel Evropské unie Javier Solana.

Solana v úterý jednal v Bruselu s hlavním íránským vyjednavačem Alím Larídžáním, který řekl, že jádro nabídky je v zásadě přijatelné, ale odmítl předběžnou podmínku zastavit obohacování uranu. Nabízena byla hospodářská, obchodní a technologická pomoc, včetně v jaderné oblasti.

Reklama

Související články

Írán ohledně uranu neustoupí, chce ale jednat

Írán je připraven jednat o svém jaderném programu se všemi stranami ve "férové atmosféře", ale svého údajného práva na obohacování uranu se nevzdá. Před...

Výběr článků

Načítám