Hlavní obsah

O důvěru bude v Polsku žádat menšinová vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Konzervativní strana Právo a Spravedlnost (PiS) která vyhrála parlamentní volby v Polsku, představila v pondělí podobu menšinové vlády. V neděli se opět nedohodla s liberální Občanskou platformou (PO). Schůzka byla svolána na poslední chvíli s cílem sestavit většinovou pravicovou vládu, ale nepřinesla výsledky.

Článek

Podle zatím nepotvrzených informací budou mezi 17 ministry Marcinkiewiczovy vlády politici PiS. Ministrem vnitra by se měl stát Ludwik Dorn, Zbigniew Ziobro by měl stanout v čele ministerstva spravedlnosti a Zbigniew Wassermann zaujmout roli koordinátora pro zvláštní služby.

Vládní křesla obsadí ale také lidé mimo PiS, ministryní financí by se měla stát  Teresa Lubiňská, ministrem sportu trojnásobný mistr Polska v chůzi Tomasz Lipiec. Ve vládě by se měla zasednout i členka Občanské platformy  Gražyna Gesická na postu ministryně rozvoje  ministrem zdravotnictví by se měl stát známý kardiochirurg Zbigniew Religa, který je rovněž velmi blízký Občanské platformě.

Ministrem zahraničí by se měl stát velvyslanec v Rusku Stefan Meller a ministrem obrany Radoslaw Sikorski.

Zastoupení lidí z OP dává vládě šanci, že by mohla být schválena, protože by ji dali hlas liberálové. Druhou možností je, že se k PiS přidá 56 zástupců Sebeobrany a buď 34 poslanců Ligy polských rodin, nebo 25 zákonodárců Polské lidové strany.

Velké pravicové strany se nedohodly

Původně se počítalo, že obě největší pravicová uskupení, tedy Právo a spravedlnost a Občanská platforma sestaví většinovou vládu, ale nedohodla se.  Nic na tom nezměnila ani nedělní schůzka. 

Pozdě večer přitom designovaný premiér Kazimierz Marcinkiewicz ze strany Právo a spravedlnost uvedl v nočním vysílání Polské televize:  "Můžeme se dohodnout na společném programu. Rozdíl odhaduji tak na pět procent. Rozcházíme se v personálních otázkách." Jednání však po půlnoci skončila bez výsledku. Šéf Občanské platformy Donald Tusk se totiž snažil získat místo premiéra, aby Právo a spravedlnost neobsadilo funkci premiéra i prezidenta.

Jména předložil designovaný premiér v 9 hodin prezidentovi Aleksandrovi Kwašniewskému, který by po obědě měl ministry jmenovat do funkcí. Prezident už minulý týden uváděl, že nejpravděpodobnější je sestavení menšinové vlády.

Napětí mezi PO a PiS vzrostlo po volbách, neboť obě strany bojovaly i v prezidentských volbách. PiS v parlamentu minulý týden přehlasovala PO při volbě předsedy dolní komory, když k tomu využila nacionalistickou Ligu polských rodin, radikální Sebeobranu a Polskou lidovou stranu.

Právo a spravedlnost vyhrála zářijové parlamentní volby. Od počátku strana tvrdila, že chce sestavit koaliční vládu s liberální Občanskou platformou. Politici se však neshodli na rozdělení ministerských křesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám