Hlavní obsah

Nový ukrajinský premiér sestavuje vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Nový ukrajinský premiér Jurij Jechanurov (57) zahájil v pátek jednání s cílem sestavit novou vládu. Kabinet premiérky Julije Tymošenkové odvolal ve čtvrtek prezident Viktor Juščenko. Premiér jedná s odcházejícími ministry a šéfy jednotlivých politických stran.

Článek

Podle ukrajinské zpravodajky BBC se očekává, že ve vládě se objeví i ministři předchozího kabinetu. Jechanurov sdělil, že jeho prioritou je posílit stabilitu.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v pátek vyzval parlament, aby podpořil novou vládu a pomohl tak stabilizovat situaci v zemi. Jaký směr vezme vývoj však závisí , jak se zachová odvolaná premiérka a Juščenkova bývalá spojenkyně z dob "oranžové revoluce" Julija Tymošenková. Její prohlášení se čeká v pátek. [celý článek]

"Největším politickým rizikem spojeným se změnou vlády je možné ukončení spolupráce mezi Juščenkem a Tymošenkovou před parlamentními volbami v březnu 2006 a možná i po nich," řekl Sergej Volobojev, analytik společnosti Credit Suisse First Boston.

Úřadující ukrajinský premiér Jurij Jechanurov je považován za loajálního úředníka a technokrata bez větších politických ambicí, který má dobré kontakty s ruskojazyčnými oblastmi Ukrajiny. Doposud byl gubernátorem Dněpropetrovské oblasti. Pracoval v betonářských podnicích a politice se věnuje od roku 1990. Později se stal poslancem Dumy a šéfem úřadu pro ekonomické reformy, spravoval Fond národního majetku.

Od roku 1998 je poslancem za Žitomirskou oblast, před třemi lety byl zvolen již za blok Naše Ukrajina. V době oranžové revoluce působil v týmu Juščenkových ekonomických poradců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám