Hlavní obsah

Nobelovu cenu dostali Američané za objevy v genetice

STOCKHOLM

Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii získali v pondělí Američané Andrew Fire a Craig Mello. Oceněn byl jejich výzkum v oblasti genetiky. Cenu převezmou spolu s odměnou ve výši deseti miliónů švédských korun 10. prosince.

Článek

Stockholmský institut Karolinska citoval ve svém zdůvodnění,  že vědci objevili RNA interferenci. Při ní dvouřetězová RNA umožňuje v sekvenci genů některé z nich potlačovat. Tento jev byl zjištěn u hlístů, ale pozorován byl posléze i u prvoků a dalších organismů.

Objev RNA interference u hlístů vysvětlil již dříve popsané posttranskripční umlčování genů u rostlin a hub a potvrdil, že jde o evolučně velmi starý proces. Jedná se o významný přirozený mechanismus regulace genové exprese, jenž slouží také jako obranný mechanismus buňky proti virům.

Blokování některých genů by mohlo vést k vývoji nových léčebných terapií. Léčit by se tak podle vědců mělo například vysoké množství cholesterolu v krvi, virové nemoci, rakovina a kardiovaskulární choroby.

Loni získali cenu Australané Barry Marshall a Robin Warren, kteří zjistili, že žaludeční vředy vyvolává bakterie Helicobacter pylori. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám