Hlavní obsah

Nizozemští policisté si kvůli nařčení z „policejní brutality“ stěžují u OSN

Amsterodam

Několik odborových organizací nizozemské policie podalo ve středu oficiální stížnost proti zvláštnímu zpravodaji OSN pro mučení Nilsu Melzerovi. Ten označil postup tamních strážců zákona při proticovidových demonstracích za nejodpornější „policejní brutalitu“ od George Floyda. Podle policie je Melzer zaujatý, informuje server nu.nl.

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí demonstrovaly v Amsterdamu proti lockdownu, došlo i na střety s policiíVideo: AP

 
Článek

„Taková prohlášení škodí všem zúčastněným. Teprve až bude vše důkladně prošetřeno, bude možné vynést rozsudek,” uvedly policejní odbory ACP, ANPV, Equipe a NPB ve společném prohlášení.

Na Melzera pak podaly kvůli jeho výrokům oficiální stížnost přímo u jeho zaměstnavatele, tedy u OSN. Podle policie je zvláštní zpravodaj zaujatý, a tudíž nedůvěryhodný.

Brutální zásah policistů proti demonstrujícím v Amsterdamu bude mít dohru

Evropa

„Jde o vědeckého pracovníka, měl by svou práci dělat eticky a bez předsudků,” řekl Gerrit van de Kamp z policejního svazu ACP. Mezinárodní vyšetřování policejních zásahů vítá, ale měl by ho podle něj vést někdo jiný.

Minimálně dva policisté půjdou před soud

Melzer, který je mimo jiné profesorem mezinárodního práva, kritizoval tvrdý zásah policie proti demonstraci na Muzejním náměstí v Amsterdamu. Vyzval oběti a svědky, aby mu zaslali ověřitelné důkazy o brutálním přístupu policistů k demonstrantům.

Ke svému příspěvku přidal video z protestu, který se udál už 14. března 2021 v Haagu.

Na záběrech jsou vidět dva policisté, jak mlátí obušky zkrouceného a bezbranného muže na zemi. Jeden z nich navíc fyzicky tlačí policejního psa, aby demonstranta pokousal.

Brutální zásah v Amsterdamu. Policisté mlátili „covidové“ demonstranty obušky

Zahraniční

Starosta tehdy nařídil demonstraci rozpustit, protože přišlo více než předem domluvených 200 účastníků.

Prokuratura však před měsícem potvrdila, že násilí proti muži na videu bylo nepřiměřené a případ je natolik závažný, že byl předán soudu. Není vyloučeno, že k odpovědnosti bude pohnáno více policistů.

Foto: Profimedia.cz

Proticovidová demonstrace v Amsterdamu, 3. ledna 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám