Hlavní obsah

Nízká volební účast nahrává Mečiarovi, EU znepokojena

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Odborníci upozorňují, že výzvami k neúčasti ve 2. kole prezidentských voleb na Slovensku vládní strany nepřímo podporují Vladimíra Mečiara. Vývoj v zemi nepokojuje Evropskou unii, jež zaslala do Bratislavy neoficiální varování, že může být pozastaveno její nadcházející členství v EU.

Foto: Radek Vráblík

Návštěvníky, kteří přijdou v pyžamovém přestrojení, čekají různé zajímavé soutěže. Skauti se na akci už připravovali v minulém týdnu.

Článek

"Paradoxně je Mečiar pro koalici přijatelnější než Gašparovič," domnívá se analytik Ján Baránek. Podle něho se vládní politici lépe dohodnou s Mečiarem než s Gašparovičem podporovaným opoziční stranou Smer volající po předčasných volbách.

Analytici varují

"Výzvy koalice, aby občané nešli k volbám znevažují institut voleb. taková prohlášení politiků jsou krajně extrémistické a narušují principy demokracie," říká analytik Pavel Haulík.

Analytička Darina Malová se domnívá, že koalice je ve slepé uličce. "Nechápu, co chtějí koaliční strany těmito výzvami dosáhnout. Kdyby nechaly rozhodnutí na svých voličích, ještě bych to brala," uvedla.

Sociolog Michal Vašečka upozorňuje, že nízká účast voličů ve druhém kole nahrává Mečiarovi. "Počet Mečiarových voličů je vysoký, ale ohraničený. Jsou disciplinovaní a určitě k volbám přijdou. Při nižší účasti získá Mečiar, vyšší účast nahrává Gašparovičovi," říká.

Podle propočtů je zřejmé, že pokud se druhého kola zúčastní méně než 50 procent voličů, vyhraje Mečiar a udrží si náskok před Gašparovičem, který v prvním kole činil 200 tisíc hlasů. "Pokud bude účast nad 50 procent, měl by spolehlivě vyhrát Gašparovič," domnívá se Haulík.

Komentátor Juraj Hrabko se zase domnívá, že druhé kolo prezidentských voleb bude soubojem o podobu příští slovenské vlády. "Je to souboj mezi Mečiarem a Ficem. Gašparovič se do toho připletl jakoby náhodou," uvedl Hrabko v televizi TA3.

Obavy Unie

Podle deníku Pravda už dostalo Slovensko první varování z Evropské unie. Pokud by prý Mečiar ve funkci prezidenta pokračoval v politice z let 1995 až 1998, EU by mohla Slovensku pozastavit práva člena Unie.

"Pokud by Mečiar projevoval známky nedemokratického chování, unie může uplatnit článek 7 z návrhu evropské ústavy. Ten umožňuje sankce vůči státu, který hrubě poruší pravidla unie a tyto sankce mohou vést až k dočasnému pozastavení práv člena Unie," uvedl rakouský poslanec Evropského parlamentu Johannes Swoboda.

"Doufám, že unie nebude dělat předčasné závěry. Pokud bude Slovensko dělat takovou politiku, k jaké se zavázalo, nemělo by hrát tak velkou roli, kdo je prezidentem. Snad se nedočkáme něčeho tak stupidního, jako bylo uvalení sankcí vůči Rakousku," říká poslankyně EP Ursula Stenzelová z Rakouska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám