Hlavní obsah

Nezávislost je na dosah ruky, míní skotská premiérka

Nezávislost Skotska je podle premiérky této části Spojeného království Nicoly Sturgeonové „na dosah ruky”. Šéfka Skotské národní strany (SNP) to v sobotu prohlásila v Glasgow na shromáždění zastánců skotského odtržení. V příštím roce plánuje v této souvislosti uspořádat nové referendum, na to však potřebuje souhlas Londýna.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Premiérka Nicola Sturgeonová ve skotském parlamentu

Článek

V roce 2014 Skotové v plebiscitu osamostatnění odmítli, když se pro setrvání v Británii vyslovilo 55 procent hlasujících. Podle SNP ale podporu pro odtržení zvyšuje britský odchod z Evropské unie, proti němuž bylo ve Skotsku 62 procent účastníků referenda z června 2016.

„Parlamentní volby, které nás čekají 12. prosince, jsou pro Skotsko těmi nejdůležitějšími v naší éře. Ve hře je budoucnost naší země,” citovala skotskou premiérku agentura AFP. Sturgeonová v sobotu na manifestaci stoupenců nezávislosti promluvila poprvé po pěti letech.

Boris Johnson odmítl jít do voleb společně s Nigelem Faragem

Evropa

Ona i její straničtí kolegové často prohlašují, že vláda v Londýně Skotsko ignoruje a že budoucnost tohoto regionu je svázána s členstvím v EU. V Glasgow Sturgeonová před několikatisícovým davem vyzývala k mobilizaci voličů před prosincovými volbami a ohlásila, že nezávislost Skotska je „na dosah ruky”.

Konzervativní strana britského premiéra Borise Johnsona konání nového referenda odmítá, proti jsou i liberální demokraté. Britská vláda tuto otázku využívá při útocích proti opoziční Labouristické straně, jejíž nástup k moci by podle Johnsona znamenal další dvě referenda: jedno o brexitu a druhé o nezávislosti Skotska. Lídr hlavní opoziční strany Jeremy Corbyn nicméně podle zpravodajského webu BBC řekl, že nové skotské hlasování není „žádoucí ani potřebn”".

Britové by měli zvolit nový parlament 12. prosince

Zahraniční

Skotsko za současné situace nemůže plebiscit vyvolat bez souhlasu Londýna. Sturgeonová už v pátek řekla, že ještě před Vánoci požádá britskou vládu - ať už ji po volbách povede kdokoliv - o přesun příslušné pravomoci na skotský parlament. Na otázku, zda si myslí, že by případná vláda labouristů jejímu požadavku vyhověla, odpověděla podle BBC kladně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám