Hlavní obsah

Nezájem zhatil možné předčasné parlamentní volby v SR

– BRATISLAVA
Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Referendum o predčasných parlamentních volbách na Slovensku je neplatné. Do 5863 místností přišlo v sobotu zhruba 30% voličů. Předběžné výsledky prezidentských voleb budou známy ve 3:00 ráno. V 1. kole se asi o hlavě státu nerozhodne, favority zůstávají i po uzavření volebních místností ve 22:00 ministr zahraničí Eduard Kukan a expremiér Vladimír Mečiar.

Foto: Ondřej Suchochleb

Sky In Motion

Článek

Volby prezidenta a referendum o předčasných volbách provázel v SR malý zájem oprávněných voličů. Jak tvrdí tamní média, lidé dali v hezkém počasí přednost nákupům, zahrádce nebo výletu do přírody. 

Žádný z 11 uchazečů o hlavu státu tak podle prvních odhadů nezískal potřebných 50 % hlasů. O prezidentovi se rozhodne v 2. kole, a to 17. dubna.

Souboj Kukana a Mečiara

Největší favorit Kukan odhadl, že by mohl dostat 28 % všech hlasů. Optimistickou cifru sdělil novinářům poté, co spolu s manželkou a pětiletou vnučkou vhodil odpoledne hlasovací lístek do urny v jedné z bratislavských škol. 

"Skutečně to není rozhodující. Dnes potřebuji získat tolik hlasů, abych postoupil do druhého kola," odvětil Kukan na dotaz ČTK, kolik procent by mohl v prvním kole hlasování dostat. Vzápětí odhadl 28 %.

"Projdu do druhého kola," prohlásil vzápětí ministr zahraničí a ani na chvíli nezapochyboval, že by se do závěrečného finále nedostal. Před 2. kolem si ale ještě vezme dovolenou, aby navštívil své případné voliče zejména na východním Slovensku.

Jeho hlavní konkurent Vladimír Mečiar přišel volit do základní školy nedaleko centra Bratislavy. "Myslím, že jsem se hodně změnil. Trochu k tomu přispěl věk i zkušenost," řekl novinářům poté, co odhlasoval v doprovodu manželky Margity, dcery Magdy, syna Vladimíra a třech vnoučat. Některé z ratolestí vedl za ruku nebo si je vzal do náruče.

Debata na Markíze

Po celkově nudné kampani vzbudila ve veřejnosti značnou pozornost čtvrteční televizní debata čtyř nejsilnějších kandidátů v televizi Markíza.

Sledovanost programu byla velmi vysoká, protože to byl jediný případ, kdy se Eduard Kukan, Vladimír Mečiar, Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster utkali v přímém souboji.

"Tento souboj podle mě uškodil právě největšímu favoritovi Kukanovi, protože tam byl jediným zástupcem vládní koalice a ostatní se do něj naváželi. Zdálo se mi, že Kukan nevystupoval příliš suverénně, jak by se na hlavního favorita voleb patřilo," řekl Právu Ondrej Kapusta z Bratislavy.

"Mně se líbil nejvíc Gašparovič, který byl nejvíc v pohodě. Ostatní mě ničím nepřekvapili," konstatovala studentka Eva Vadingerová. Přiznává, že půjde volit poprvé a ještě se zatím nerozhodla, komu dá hlas.

Kandidáti na post slovenského prezidenta. Současný prezident Rudolf Schuster (vlevo nahoře), bývalý premiér Vladimir Mečiar (vpravo nahoře), bývalý předseda slovenského parlamentu Ivan Gašparovič (vlevo dole) a ministr zahraničí Eduard Kukan. Foto: ČTK

Lidé na veřejnosti často debatovali také o riskantním využívání mladých lidí v Kukanově kampani. Ve čtvrtek v ranní dopravní špičce totiž stáli na frekventovaných silnicích v nebezpečné blízkosti projíždějících automobilů studenti s transparenty na podporu Kukana.

Sporné děti

Slovenská rádia musela v dopravních hlášeních vyzývat řidiče, aby zvýšili opatrnost. "To je vrchol. Zneužívají děti na předvolební kampaň," byla jedna z nejjemnějších reakcí řidičů. Podle deníku SME bylo do akce po celém Slovensku zapojeno až 800 středoškoláků.

Preference Kukana se podle různých agentur pohybovaly od 27 do 30 procent, Mečiara 23 až 24 procent, Gašparoviče 17 až 19 procent a Schustera od 9 do 13 procent.

V prvním kole je ke zvolení potřebná nadpoloviční většina hlasů, takže je pravděpodobné, že prezident bude zvolen až v kole druhém, které se koná za dva týdny 17. dubna. Tehdy bude stačit k vítězství prostá většina hlasů.

Referendum o volbách

V případě referenda je podmínkou platnosti nadpoloviční účast voličů. Podle průzkumů by se referendum o předčasných volbách mohlo stát těsně druhým úspěšným plebiscitem v historii Slovenska (tím prvním bylo loňské hlasování o vstupu Slovenska do Evropské unie).

Výsledek referenda však není pro poslance parlamentu závazný. Hlasování iniciovala Konfederace odborových svazů - petici o vypsání referenda o předčasných volbách podepsalo za krátkou dobu přes 600 tisíc Slováků.

Vláda vyčlenila na volby prezidenta a referendum celkem 250 miliónů korun.

Anketa

Kdo se podle vás stane novým slovenským prezidentem?
Ivan Gašparovič
17 %
Eduard Kukan
30,6 %
Vladimír Mečiar
35,9 %
Rudolf Schuster
16,5 %
Celkem hlasovalo 728 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Slováci budou volit poštou

Slovenští občané žijící v zahraničí budou moci hlasovat v parlamentních volbách formou odeslání svých hlasovacích lístků poštou. Umožňuje to novela volebního...

Mečiar by se nyní stal prezidentem Slovenska

První kolo prezidentských voleb by vyhrál expremiér Vladimír Mečiar (26,7%) před ministrem zahraničí Eduardem Kukanem (25,4%), současným prezidentem Rudolfem...

V sobotu Slováci volí prezidenta

V sobotu se konají na Slovensku přímé prezidentské volby. Hlasovací místnosti pro 4,2 miliónů voličů se otevírají v sedm ráno. Slováci si budou vybírat z 11...

Výběr článků

Načítám