Hlavní obsah

Nepokoje v Uzbekistánu nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TAŠKENT

Nepokoje v Uzbekistánu v neděli pokračovaly. Ve východouzbeckém Iljičevsku (Kara-su) po nich zůstaly na ulicích spálená policejní auta, úřady byly vyrabovány a vypáleny.

Článek

Obyvatelé donutili místní úřady, aby obnovily most do Kyrgyzstánu. Úřady nechaly část mostu pro pěší zničit v roce 2003 údajně proto, aby zabránily šíření infekčních nemocí přicházejících v potravinách z Kyrgyzstánu. 

Místní obyvatelé tvrdí, že jim vláda bránila v přístupu na trh lépe rozvinuté ekonomiky a do země s otevřenější politikou. Někteří obchodníci se pokusili řeku zdolat tak, že ručkovali na provaze nataženém nad rozbouřenými vodami: mnozí utonuli.

Střety na hranicích

Skupiny ozbrojených mužů v neděli ráno na východní hranici Uzbekistánu zastřelily několik vládních vojáků a poté pronikly na území Kyrgyzstánu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní obyvatele.

Zprávy o bojích v obci Tefektoš nemohly být zatím oficiálně potvrzeny, ale na ulicích jsou viditelné skvrny od krve, píše agentura. Tefektoš je ve stejné oblasti jako Andižan, kde vojáci v pátek začali střílet do demonstrantů.

Podle jednoho obyvatele Tefektoše, který odmítl uvést svoje jméno, bylo zabito osm vládních vojáků. Tvrdí, že přestřelky začaly brzo ráno. Není jasné, odkud ozbrojenci přišli.

Uprchlíci míří do Kyrgyzstánu

Hranice s Kyrgyzstánem se snaží překročit tisíce lidí, kteří prchli před násilím v Andižanu. V pohraničním městečku Iljičevsk (Kara-su), které je asi padesát kilometrů od Andižanu, se shromáždilo na pět tisíc utečenců usilujících o vstup na území Kyrgyzstánu.

Kyrgyzské úřady uzavřely hranici, přes kterou se podařilo proniknout jen asi 500 lidem. Mezi Uzbekistánem a Kyrgyzstánem existuje několik let vízový režim.

Uzbečtí uprchlíci, kteří jsou již na území Kyrgyzstánu, začali dostávat stravu a lékařskou pomoc. Většina z nich nemá v úmyslu se vrátit domů, řekl agentuře Interfax jeden z koordinátorů útěku. "V koloně, v níž jsem jel, bylo na tisíc lidí. Museli jsme ujet 45 kilometrů k hranici. Před hranicemi na nás začali střílet uzbečtí vojáci a pohraničníci, přestože jsme na ně křičeli, že jsme pokojní občané, kteří prchají z Andižanu." Podle jeho slov byli nejméně čtyři lidé zabiti a několik osob zraněno.

AP: Mrtvých může být pět set

V Andižanu pátrají vojáci po organizátorech pátečních demonstrací. Počet obětí zásahu vojáků zatím není znám, hovoří se až o třech stovkách lidí, zahraniční zpravodajové uvádějí šestinový počet mrtvých.  

Agentura AP v neděli citovala anonymní lékařku, podle které bylo v jedné z andižanských škol shromážděno na 500 mrtvých těl. Potvrzují se tak předchozí zprávy, že násilnosti stály život několik stovek lidí, mezi nimiž jsou i ženy a děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám