Hlavní obsah

Německý velvyslanec: Na brexit měl vliv i boj Britů proti nacismu

Londýn

Role Británie v druhé světové válce nepřímo ovlivnila i nedávné rozhodnutí jejích obyvatel opustit Evropskou unii. V rozhovoru poskytnutém britskému listu The Guardian to v úterý uvedl německý velvyslanec ve Spojeném království Peter Ammon.

Foto: Profimedia.cz

Německý velvyslanec ve Velké Británii Peter Ammon na archivním snímku.

Článek

Podle něj totiž fakt, že museli sami vzdorovat nacistickému Německu, přiživilo euroskepticismus řady Britů, který u nich a jejich potomků přetrvává dodnes. Diplomat ale zároveň upozornil, že tento postoj nenabízí řešení žádného ze současných problémů.

Obrázek Británie, která „stojí v druhé světové válce sama tváří v tvář německé dominanci” posílil v Britech eurospekticismus, který dál přiživují válečné filmy jako Nejtemnější hodina či Dunkerk, uvedl Ammon, který brzy svůj diplomatický post v Británii opustí.

„Mluvil jsem s mnoha zastánci brexitu a mnoho z nich mi řeklo, že chtějí zachovat britskou identitu, které hrozí, že se rozplyne v ostatních identitách,” uvedl Ammon, podle kterého se řada Britů dodnes pyšní tím, co jejich otcové a dědové dokázali za války. Přesvědčení řady obyvatel Spojeného království, že Německo v současnosti dominuje EU, označil za „hrozivý příběh”, kterému řada jeho spoluobčanů odmítá věřit.

Jeden z dalších důvodů, proč Britové předloni hlasovali pro brexit - ve snaze zastavit imigraci - podle Ammona už ztratila relevanci. „Lidé teď zoufale hledají řemeslníky a zdravotníky z východní Evropy,” uvedl německý diplomat.

Rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii Ammon označil za „tragédii” a referendum o brexitu za „deprimující moment”, zároveň ale Londýn varoval před „iluzemi” při jednání s Bruselem o brexitu. „Jinak to skončí jako rozvod, při kterém si partneři dávají vzájemně za všechno vinu,” uvedl. „Vliv (Británie) se zmenší,” konstatoval v rozhovoru velvyslanec.

Británie by měla Evropskou unii opustit 29. března příštího roku. Evropská sedmadvacítka jí v pondělí nabídla přechodné období do konce roku 2020.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám