Hlavní obsah

Německo: Merkelová ještě dává šanci velké koalici

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Ani středeční třetí kolo povolebních sondáží mezi CDU/CSU a SPD nenašlo řešení kolem sporu o obsazení křesla německého kancléře. Po rozhovorech to potvrdila šéfka CDU Angela Merkelová s tím, že "nyní musí schůzka na nejvyšší úrovni mezi osmi očima udělat jasno, zda za této situace mohou být zahájena jednání o vytvoření koalice"

Článek

Sondáž za účasti kancléře Gerharda Schrödera se nicméně podle ní odehrála "ve vysloveně pozitivním duchu" a při posuzování obsahových otázek existuje v zásadě společná základna. "Jsem optimistická," řekla.

"Sondáže se vyplatily a na čtvrtečním zasedání prezidia strany posoudíme, zda a jak bude možné vytvořit velkou koalici na celé čtyřleté legislativní období," prohlásil předseda SPD Franz Müntefering.

Před sondážemi, které místo plánovaných tří hodin trvaly jen hodinu a půl, oznámila SPD, že třetí kolo bude věnováno situaci v Německu, financím spolkovým i v jednotlivých zemí, reformě federální správy a vzdělání.

List Bild ve středu spekuloval, co by případně mohla CDU/CSU nabídnout SPD za odchod kancléře - například obsadit klíčová ministerstva jako zahraničí, vnitro či hospodářství, nebo usadit poslance SPD do křesla šéfa Spolkového sněmu či zvolit v roce 2009 německým prezidentem osobnost podle návrhu SPD, respektive zříci se i některých bodů programu, jež jsou pro soc.dem. nepřijatelné.

Jiné koalice než velká mají malou šanci

Poté, co se v Berlíně mezitím opět začalo spekulovat o možných koalicích CDU/CSU/FDP se Zelenými, Claudia Rothová jako předsedkyně Zelených v televizi ARD tuto tzv. "jamajskou" (černo-žlutozelenou) vládní variantu rozhodně odmítla s tím, že "Zelení nebudou pomáhat k moci stranám, jejichž politiku sociálního chladu voliči odmítli".

Jinou možnost, tzv. "semaforovou" koalici (rudo-žluto-zelenou) hned po volbách 18. září zavrhla FDP. S Levicovou stranou (LS), která získala 54 poslanců, odmítají spolupracovat ostatní strany. Místopředsedkyně frakce LS Petra Pauová k tomu včera řekla, že "Merkelová ani Schröder nezískají při volbě hlasy poslanců strany". Spekulovalo se, že by SPD se Zelenými mohli podpořit někteří poslanci LS a současná koalice by mohla pokračovat, byť nemá většinu.

Merkelová čelí ve straně kritice

Expředseda frakce CDU/CSU Friedrich Merz kritizoval včera -jako první ze špiček CDU - v týdeníku Wirtschaftswoche Merkelovou za špatný volební výsledek konzervativců. Napsal, že "pouhých 35,2 procenta hlasů je víc než zřetelnou odpovědí voličů na program a personální nabídku unionistických stran". Hiltrud Hensenová, bývalá Schröderova žena, v televizi ARD řekla, že i jako členka SPD doporučuje kancléři, aby se vzdal funkce. Zároveň hodnotila skepticky vyhlídky Merkelové na dlouhé setrvání v kancléřství, pokud by do funkce byla zvolena.

Reklama

Výběr článků

Načítám