Hlavní obsah

Německo i Slovinsko potvrdily virus ptačí chřipky H5N1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA/BAGDÁD

Německý ministr zemědělství Horst Seehofer ve čtvrtek oficiálně potvrdil výskyt viru ptačí chřipky H5N1 v Německu. U dvou uhynulých labutí nalezených na ostrově Rujana ji potvrdily testy. Stejně tak i u mrtvé labutě, kterou našli minulý týden na severu Slovinska. Dva lidé s podezřením na nákazu ptačí chřipkou zemřeli v Indonésii.

Článek

"Institut Friedricha Löfflera má nyní konečné potvrzení, že u dvou labutí jde o vysoce patogenní virus a že jde o subtyp tohoto viru, který byl poprvé registrován loni u divokého ptactva v Číně," oznámil Seehofer poslancům.

Počítá s tím, že v Německu se objeví další případy této choroby drůbeže, která je přenosná i na člověka. Institut Friedricha Löfflera na severoněmeckém ostrově Riems nyní vyšetřuje 40 dalších mrtvých labutí.

Dva mrtví v Indonésii

Dva lidé s podezřením na nákazu ptačí chřipkou zemřeli v jakartské nemocnici. Oznámil to ve čtvrtek mluvčí nemocnice. Pokud mezinárodní laboratoř nalezne v jejich krvi protilátky na virus H5N1, nemoci by tak v Indonésii podlehlo již dvacet lidí. Dalších osm lidí se vyléčilo. Nový případ možné nákazy hlásí i Irák.

"Lisnawatiová zemřela ve 3:30 ráno a Dede Syafrudin o pět hodin později," sdělil mluvčí nemocnice Ilham Patu. "Zatím není jasné, zda podlehli viru H5N1. Čekáme na výsledky testů," dodal.

Irák oznámil, že v provincii Majsán na jihu země je hospitalizován muž s podezřením na ptačí chřipku. V arabské satelitní televizi Al-Arabía to řekl irácký ministr zdravotnictví Abdal Mutálib Muhammad Alí, podle nějž bude drůbež v provincii vybita, aby se zabránilo šíření nákazy.

V zemi jsou podezření na dvě úmrtí na ptačí chřipku v Kurdistánu na severu Iráku. Tam ale nákazu potvrdila americká laboratoř, která nemá akreditaci Světové zdravotnické organizace.

Nové ohnisko v Rumunsku

Virus ptačí chřipky H5N1 našli rumunští odborníci v uhynulé drůbeži z obce Vlahi poblíž černomořského přístavu Konstance. Oznámil to zástupce Veterinární sanitární agentury Gabriel Predoi.

"Vzorky z mrtvých ptáků u obce Vlahi budou příští týden zaslány do referenční laboratoře Evropské unie v britském Weybridgi, která musí potvrdit, zda jde o virus H5N1, který se může přenést na člověka," uvedl Predoi.

Rakousko omezení chovu nechystá

V Rakousku se ani přes tři potvrzené případy výskytu ptačí chřipky v uplynulých dnech zatím nechystá zákaz chovu drůbeže na otevřeném prostranství. Oznámila to ministryně zdravotnictví Maria Rauchová-Kallatová. Řekla, že dosud přijatá opatření jsou dostatečná a není zatím nutné je dále zpřísňovat.

"V současné situaci není podle našich expertů k takovému zásahu důvod," uvedla Rauchová-Kallatová. Podle ní aktuálně nehrozí žádné nebezpečí ani obyvatelstvu a stejně tak není důvod jakkoli omezovat spotřebu domácí drůbeže nebo vajec.

Reklama

Související témata:

Související články

Bulharsko hlásí ptačí chřipku

Balkánské Bulharsko je další z plejády zemí, které zaznamenaly výskyt ptačí chřipky. Nemoc je způsobená virem kmene H5. Nyní budou odborníci ve Velké Británii...

Ptačí chřipka je v Africe

Ptačí chřipka se rozšířila do Afriky. Smrtelný virus H5N1 byl zjištěn u uhynulé drůbeže na severu Nigérie. Uvedla to ve středu Světová organizace pro zdraví...

Výběr článků

Načítám