Hlavní obsah

Německo a Polsko hlásí první oběti záplav

NĚMECKO/POLSKO

Tající sníh a déšť zvedají hladiny řek v celé střední Evropě. Na některých místech se již vylévají ze břehů. V Německu je postižena hlavně jižní část země. V Bádensku-Württembersku se utopilo tříleté dítě, když při hře spadlo do rozvodněné řeky. Jednu oběť stoupající vody má i Polsko, ve Slezsku se utopil jedenapadesátiletý muž.

Článek

Hladina vody v Labi v Drážďanech už přesáhla pět metrů a vynutila si uzavření nábřežní silnice, cyklistických stezek i parkovišť. Normálně dosahuje výška hladiny v saské metropoli dvou metrů. Také Sasko-Anhaltsko a Bavorsko už musely na některých místech vyhlásit stav ohrožení. Hladina stoupá i na středním toku Rýna, nedosáhla ale zatím povodňové úrovně.

V Rakousku v důsledku tání sněhu a intenzivních dešťových srážek stoupají hladiny Dunaje a jeho přítoků. V dolnorakouském okrese Amstetten se veletok na několika místech vylil z břehů, nebezpečí povodně hlásí i z Mauthausenu. V Korneuburgu poblíž Vídně přesáhla výška hladiny Dunaje šest metrů, což je více než dva metry nad normálem. Hladina Dunaje ve Vídni dosáhla výšky 5,80 metru, i to je o dva metry víc než obvykle.

Stoupající hladiny pozorně sledují také v Horních Rakousích. Z bezpečnostních důvodů tam zastavili doprava na nábřežní v Ennsu. Ve Steyru vyhlásili stav bdělosti a poplachová pohotovost platí také ve vodních elektrárnách. Starosti dělá vodohospodářům i povodí Dyje. Ta v Drosendorfu nedaleko české hranice zaplavila kempinkový tábor.

V Rakousku má pršet celou noc

K uklidnění situace zřejmě hned tak nedojde, spíš naopak. Srážky budou pokračovat i v noci na středu prakticky na celém území Rakouska. Na západě země, v Salcbursku, v Horních Rakousech a v Korutanech by mělo do středečního rána napršet až 30 litrů na metr čtvereční. Proto se všichni očekávají další zhoršování situace.

V Polsku se v úterý potvrdilo, že povodeň si ve slezských Myślenicích vyžádala v pondělí život jednapadesátiletého muže, kterého strhla rozvodněná řeka Raba. Voda v tamních tocích v úterý dále stoupala a na osmi místech už překročila povodňovou úroveň. Z jihovýchodního Polska hlásí místní rozhlas zaplavení 620 hektarů polí.

Hladiny řek stoupají i na Slovensku. Vodohospodáři se tam zatím neobávají větších záplav, ale na východním Slovensku platí pohotovost na Ondavě, Laborci a Latorici. Voda hrozí i na některých menších západoslovenských tocích - třetí stupeň vyhlásili na Myjavě, Chvojnici a Teplici.

Reklama

Související témata:

Související články

Tající sníh už trápí i Rakousko a Polsko

Vyšší teploty a rychlé tání sněhu vyvolávají v posledních dnech povodňové nebezpečí nejen v České republice, ale také v Rakousku nebo Polsku. V alpských...

Výběr článků

Načítám