Hlavní obsah

Němci zveřejnili záběry ze záchrany zraněného speleologa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorsko

Němečtí záchranáři zahájili náročnou operaci, při které vyprošťují z nejhlubší jeskyně v zemi zraněného speleologa. Ten tam uvízl před devíti dny poté, co ho zranil na hlavě padající kámen. Pomocí lan byl jeskyňář zatím transportován do třetího bivakovacího tábora zhruba 700 metrů pod zemí, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři začali s transportem zraněného jeskyňářeVideo: Reuters

 
Článek

Na transportu dvaapadesátiletého Johanna Westhausera se podílí tým 40 až 50 lidí, kteří přímo v jeskyni připravují cestu. “Po více než devíti hodinách dosáhl pacient v půl sedmé ráno bivakovacího tábora III, kde byla nařízena přestávka, aby se mohl zotavit,” uvádí se v písemném prohlášení Bavorské horské služby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zraněného ošetřuje lékař, jeho stav zůstává stabilizovaný. Další transport bude probíhat večer.

Tábor v hloubce 700 metrů je zhruba v polovině cesty, druhou část tvoří cesta velmi úzkým komínem, do nějž se vleze pouze štíhlý člověk. Zraněný muž ale musí být v poloze vleže, jinak omdlévá.

Zkušený speleolog Westhauser se vydal minulou neděli do nejhlubšího a nejdelšího jeskynního systému v Německu se dvěma společníky. V hloubce kolem 950 metrů výpravu zaskočilo uvolněné padající kamení, které postiženému způsobilo vážné zranění hlavy a mozku. Muž proto není schopen dostat se ven vlastními silami.

Systém Riesending-Schachthöhle je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1148 metrů. Objeven byl v roce 1995 a mezi objevitele patří i zraněný Westerhauser.

Reklama

Výběr článků

Načítám