Hlavní obsah

Němci se prý kvůli migrantům stěhují k Balatonu, Maďaři o tom nic neví

Právo, ivi
Budapešť

V obavách z migrantů se stále víc Němců stěhuje do okolí maďarského Balatonu, hlásí reportáž bavorské televize Bayerischer Rundfunk (BR). Podle údajů maďarských realitních kanceláří ale ve skutečnosti Němci domy spíše prodávají.

Foto: Profimedia.cz

Městečko Badacsonytomaj na břehu Balatonu (ilustrační foto)

Článek

Starší pár – Doris a Georg Kirschovi – na záběrech televize podepisuje poslední dokumenty ke koupi domu. „V Maďarsku je málo utečenců a Maďaři jsou křesťané. K nám přicházejí hlavně mladí muži,“ vysvětlují.

BR tvrdí, že podle realitních kanceláři se osm z deseti jejich německých klientů chce odstěhovat právě do Maďarska, a to prý kvůli přistěhovalcům. Láká je prý zdejší velká německá komunita, dobré podnebí a nízké ceny.

Maďarská média oslovila realitní kanceláře v okolí Balatonu a ty zmíněný trend zatím nezaznamenaly. „Žádný nájezd Němců na nemovitosti v okolí Balatonu se nekoná,“ uvedl Gábor Tóth-Soóki z realitní kanceláře. V okolí Siófoku se podle něho objevili zájemci ze Švýcarska i Česka. „Měli zájem o apartmánové domy na břehu jezera,“ řekl.

Jiný makléř Gábor Rutai poznamenal, že Němci nemovitosti spíše prodávají.

„Němci se snaží spíš zbavit se nemovitostí u Balatonu, které koupili dříve. Děje se tak především v okolí Balatonfüredu,“ konstatoval Rutai.

Reklama

Výběr článků

Načítám