Hlavní obsah

Němci hledají „režiséra“ vánočního atentátu v Africe

Právo, vpl

Peter Frank, nejvyšší německý prokurátor, do jehož působnosti spadá i vyšetřování terorismu, dohlíží na mezinárodní pátrání po tuniském islamistovi Máhiru D. (33). Tomu podle nejnovějších poznatků připadla klíčová role při přípravě teroristického útoku na vánoční trh v srdci Berlína 19. prosince 2016

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý policista sleduje odtahování kamiónu použitého k útoku.

Článek

Tehdy Tunisan Anis Amri ukradeným kamiónem naloženým pětadvaceti tunami stavební oceli usmrtil 12 lidí, včetně jedné Češky, a 66 zranil.

Čtyři dny po útoku Amriho při rutinní kontrole dokladů před nádražím v Sesto San Giovanni poblíž Milána zastřelila při přestřelce italská policejní hlídka.

Chtěl už brzy zabíjet nevěřící

„Máhir působil jako rádce a důvěrník Amriho, jenž byl připraven k sebevražednému útoku už několik měsíců před předloňským adventem,“ cituje týdeník Focus jednoho z vyšetřovatelů.

Už v dubnu 2016 navázal Amri, jehož případem se postupně zabývalo přes 30 německých bezpečnostních složek ze Spolkové republiky, kontakty s bojovníky Islámského státu v Libyi. Několikrát hovořil o tom, že „už brzy bude zabíjet nevěřící“.

Amriho patrona odhalily německé bezpečnostní služby s pomocí zahraničních zpravodajců teprve po atentátu.

„Chatová komunikace odhalila, že Máhir D. svého svěřence nepřetržitě sledoval, povzbuzoval ho a v případě, kdy Amriho přepadly pochybnosti, ho zásoboval náboženskými poselstvími,“ upozornil Focus.

Jak se zachovají tuniští zpravodajci?

Teprve loni na podzim odcestoval tým specialistů ze Spolkového kriminálního úřadu (BKA) a prokuratury do Tuniska a Libye. Tuniští vyšetřovatelé německým protějškům slíbili, že shromáždí informace o Máhirovi D. a předají jim je.

„Těšínská jablíčka,“ netají se skepsí nejmenovaný znalec severní Afriky z rozvědky SRN – Spolkové zpravodajské služby. „Celý bezpečnostní aparát v Tunisku ovládá Muslimské bratrstvo. Nepomohou Němcům dopadnout svého člověka a ještě jim ho vydat,“ dodal.

Rijád D., Máhirův bratr, provozuje arabskou restauraci v Berlíně. Při posledním fotbalovém mistrovství světa v Brazílii před čtyřmi lety ho německé bezpečnostní složky sledovaly jako možného atentátníka.

Výběr článků

Načítám