Hlavní obsah

Nejmocnější na světě jsou Obama, Merkelová a Putin

Žebříček nejmocnějších osobností světa, který sestavuje časopis Forbes, dostál značných změn, vypadla z nich americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, které letos ve funkci končí. Vypadl i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který prohrál volby stejně jako z politiky odstoupivší italský premiér Silvio Berlusconi.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Trojici nejmocnější tvoří americký prezident Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Kay Nietfeld, Reuters

Zleva: šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, prezident Světové banky Jim Yong Kim a německá kancléřka Angela Merkelová

Svou pozici si udržel britský premiér David Cameron, který je desátý, ovšem nástupci Sarkoziho a Berlusconiho už tak vysoko nejsou. Francouzský prezident Francois Holande je 14. a italský premiér Mario Monti 29. Naopak v první desítce je čínský vicepremiér, nově zvolený generální tajemník KS Číny a budoucí čínský prezident Si Ťin-pching, který nahradí už vypadlého Chu Ťin-tchaa. I tak je ale za sedmým saúdským králem Abdalláhem.

Foto: ČTK/AP

Si Ťinpching (vlevo) a Li Kche-čchiang

Finančníci a zejména miliardáři za politiky zaostávají, i když čtvrtý je Bill Gates. Za mocné jsou považováni ale šéfové velkých státních bank, šestý je šéf amerického Fedu Ben Bernanke, který rozhoduje o finančních injekcích do americké ekonomiky, osmý předseda Evropské centrální banky Mario Draghi a na 38. místě je pak šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Foto: Darren Staples , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) s britským premiérem Davidem Cameronem sledují judo na londýnské olympiádě.

Mexický miliardář Carlos Slim Helu je jedenáctý a Warren Buffett 15. Velké zastoupení mají stále představitelé nových technologií, 66. je Elon Musk ze společnosti Space X a 71. zakladatel Linked In Reid Hoffman, 46. ředitel Microsoftu Steve Balmer a 55. Ředitel Foxconnu Terry Go a 35. pak šéf Applu Timothy Cook.

Nejmladším na seznamu je zakladatel Facebooku, 28 letý Mark Zuckerberg. I další mladší na seznamu jsou většinou spojení s technologiemi jako devětatřicetiletí zakladatelé Google Larry Page a Sergey Brin, kteří jsou na dvacátém místě žebříčku. Výjimkou je jen nový severokorejský vůdce, 29letý Kim Čong-un, který je 44.

Reklama

Výběr článků

Načítám