Hlavní obsah

Násilí a výtržnosti se z Paříže rozšířily do dalších měst

PAŘÍŽ

Během noci na pátek shořelo ve Franci 519 aut. Při výtržnostech, které trvají už osm dní, byla popálena jedna žena a několik lidí oloupeno, když výtržníci vtrhli do vlaku. Násilí se z předměstí Paříže rozšířilo do dalších dvaceti míst, především do Dijonu, kde shořelo 30 aut. Policie zadržela 78 lidí.

Článek

Podle listu Le Parisien byla v pátek v Sevranu těžce popálena tělesně postižená starší žena, která nestačila včas uniknout z autobusu přepadaného a zapáleného skupinou mladíků.

Ve čtvrtek večer v Blanc-Mesnil nastoupila do vlaku skupina mladíků, přinutila strojvůdce vystoupit, poškodila soupravu a oloupila část cestujících. Kvůli tomu je omezen provoz na lince příměstského vlaku RER spojujícího Paříž a letiště v Roissy.

Doprava v části města je omezena

V noci na pátek bylo na pařížských předměstích i dalších místech v zemi zapáleno na 400 aut. V pátek nad ránem  zničily plameny v garážích v Yvelines 27 autobusů městské hromadné dopravy. V nejbouřlivějším departementu Seine-Saint-Dennis shořelo 150 aut a vypáleno bylo pět skladů a obchodů i přesto, že v něm bylo nasazeno do akce 1300 policistů.  Na policejní auta bylo podle agentury opět vystřeleno, tentokrát ze vzduchovky. Také byli napadeni policisté střežící synagogu. V departementu jezdí jen část autobusů.

Postiženy jsou rovněž departementy L´Essonne, Val d´Oise a Yvelines. Mladí lidé házeli zápalné láhve na úřady, školy a policejní stanice

Policie uvedla, že bylo méně přímých střetů mezi jejími příslušníky a výtržníky. Pět policistů bylo zraněno hozenými kameny, dvacet výtržníků zadrženo.

Vláda si neví rady  

Členové francouzské vlády stále svolávají krizové schůzky, nic se jim ale nepodařilo vyřešit. Ze zhoršování situace je často obviňován ministr vnitra Nikolas Sarkozy, že uplatňuje příliš tvrdý postup, který vyvolává jen další násilí. Od propuknutí nepokojů byli do čtvrtka zadrženi 143 výtržníci. Policie zvažuje i vyhlášení zákazu vycházení. Opozice doporučuje, aby se policisté stáhli

Se Sarkozym je ve čtvrtek sešel i premiér Dominique de Villepin, který kvůli situaci v zemi odložil návštěvu Kanady. Předtím jednal se starosty oblastí, kde je násilí nejvíce vystupňováno a některými ministry.

"Prioritou je nastolit pořádek. Nebudeme tolerovat násilí, ale pokusíme se najít nějaké východisko," řekl ve čtvrtek v noci Villepin.

Odpoledne při parlamentních interpelacích prohlásil, že to, co se dělo o uplynulé noci, je naprosto nepřijatelné. "Pořádek a spravedlnost budou mít v naší zemi poslední slovo," řekl premiér v reakci na to, že bylo zapáleno 300 aut s vypálen obchod v Bobigny, kde byli zraněni tři prodavači. [celá zpráva].

Ve noci na čtvrtek také policisté v departementu Seine-Saint-Denis zaznamenali čtyři výstřely. Střelba ostrými náboji se obešla bez obětí. Při potyčkách byli nicméně zraněni čtyři policisté, dva hasiči a tři civilisté. Jeden z hasičů byl těžce popálen v obličeji zápalnou lahví. Do policejní cely bylo umístěno 23 výtržníků.

Nepokoje vypukly kvůli smrti dvou mladíků minulý čtvrtek. Ve čtvrti Clichy-sous-Bois v departementu Seine-Saint-Denis je zabil proud v elektrickém rozvaděči, do něhož se schovali před údajným pronásledováním policisty.

Reklama

Související články

Nepokoje v ulicích Paříže trvají už týden

Ani sedmou noc v řadě nebyla pařížská předměstí ušetřena výtržností a střetů mezi skupinkami mládeže a pořádkovými silami. Agentura AFP uvedla, že násilnosti...

Výběr článků

Načítám