Hlavní obsah

Nasazení v Iráku oslabuje obranyschopnost USA

WASHINGTON

Americký generál Richard Myers, který předsedá sboru náčelníků štábů, varoval, že pokračující vojenské operace v Iráku a v Afghánistánu mohou omezit schopnost USA čelit dalšímu konfliktu. Svůj pohled vyjádřil v tajné zprávě pro Kongres. Její časti pronikly na veřejnost.

Článek

Podle Myerse by sice další válku USA mohly vést, ale tento konflikt by trval delší dobu a vyžádal by si více obětí. Zpráva uvádí, že Spojené státy stále jsou schopné vyhrát další konflikt, ale nebyly by schopny tak rychle nasadit své síly, jako tomu bylo v irácké válce.

"Bylo by těžší běžet tak rychle," uvedl představitel náčelníků štábů. Zpráva informuje také o největších slabinách: jsou to nedostatečné zásoby přesných zbraní a počet i dostupnost použité techniky včetně vozidel.

Bílý dům zprávu zlehčuje

Na tiskové konferenci minulý týden americký prezident Bush přitom mluvil úplně jinak, Amerika prý má "dostatečné kapacity". Bush informoval novináře, že Myersovi položil otázku: "Máte pocit, že naše schopnosti jsou omezené kvůli tomu, že naše vojka jsou v Iráku?" Novinářům reprodukoval Myersovu odpověď: "Máme dostatečné kapacity."

Stejný názor vyjádřil v úterý i mluvčí Bílého domu Trent Duffy: "Jsme ve válce a úroveň operací má vliv na vojsko. Ale prezident nadále věří, stejně jako velitelé armády, že můžeme rozhodně čelit jakémukoli (dalšímu) ohrožení."

I mluvčí Pentagonu Bryan Whitman však řekl, že více konfliktů by ozbrojené síly dostalo pod tlak.

V Iráku mají Američané 130 000 vojáků, dalších 16 000 je jich nasazeno v Afghánistánu.

Může jít o další peníze pro armádu

Informace Bílého domu, že zpráva je "nástroj vnitřního managementu", však může souviset s tím, že Kongres má v současné době projednávat žádost o přidělení dalších 82 miliard dolarů na financování operací v obou zemích.

Pravdou ale je, že Spojené státy snižují svoji účast v Jižní Koreji, což vadí Soulu, který nesouhlasí s americkým tvrzením, že menší a modernější síly zajistí bezpečnost Jižní Koreje lépe.

Reklama

Výběr článků

Načítám