Hlavní obsah

Námořní bitva na Srí Lance ohrozila mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

Skandinávští vyjednavači zahájili krizové rozhovory s tamilskými separatisty po čtvrteční krvavé námořní bitvě mezi Tygry osvobození tamilského Ílamu (LTTE) a vládními vojsky Srí Lanky. Vláda uvedla, že padlo 17 námořníků a 40 separatistů, ti ale přiznali ztrátu pouhých čtyř mužů. Rebelové varovali vyjednavače, že na srílanských vojenských lodích plují na vlastní nebezpečí.

Článek

Střet byl nejkrvavější od roku 2002. Bitva trvala tři hodiny. Na dvacet členů separatistů podle vlády zaútočilo 50 kilometrů severně od přístavu San Pedro na dopravní loď Pearl Cruiser, na níž se vracelo k posádkám 700 vojáků. Pearl Cruiser doprovázely rychlé útočné čluny srílanského námořnictva. Tři rychlé čluny nakonec doprovodily loď do indických výsostných vod, kde jí indická pobřežní stráž nabídla ochranu.

Mluvčí námořnictva DSK Dassanayake uvedl: "Rychlé čluny námořnictva doprovázející loď byly napadeny čluny Tygrů a jeden člun (námořnictva) byl zničen při sebevražedném útoku člunu (rebelů)." Podle něj bylo v námořní bitvě potopeno pět člunů rebelů.

Vyjdenavači kritizují Tygry

Mluvčí skandinávské Srílanské monitorovací mise (SLMM) Helen Olafsdóttir obvinila LTTE, že námořnictvo vyprovokovali a obvinila Tygry, že podobné postupy vedou jen k nebezpečné eskalaci násilí, které podkopává šanci na zahájení mírových rozhovorů "Je jasné že Tygři nemají žádná práva na moři. Jasně jsem jim v rámci mise řekli, že moře je kontrolované vládou, protože žádná nestátní organizace nemůže kontrolovat moře, takže se jedná o jasné porušení klidu zbraní."

To LTTE odmítá, uvádí, že má práva i na moři. Podle sdělení LTTE Tygři "právě cvičili na moři přiléhající k námi ovládaným oblastem... když lodě námořnictva vpluly do oblasti a napadly nás."

Separatisté varují vyjdenavače

Rebelové varovali před útoky i vyjednavače, kteří by k dopravě použili lodě námořnictva. To podle nich využívá vyjednavače jako lidské štíty na svých lodích směřujících na sever.

Tamilové také obvinili vládní vojska, že ostřelovala a ze vzduchu bombardovala ještě před začátkem bitvy oblasti, které ovládá LTTE u Kilinoči. Rakety též dopadaly na přístav Tirikunámalé a bombardováno byla i nově postavená ranvej rebelů.

O roku 1983, kdy LTTE zahájila boje za samostatnost 3 miliónů Tamilů, kteří jsou údajně diskriminováni 14 milióny Sinhálců, zahynulo 65 000 lidí. Jen dvě stě jich zemřelo za poslední měsíc. Do září panovalo od roku 2002 křehké příměří, další jednání ale selhala a boje znovu propukly.

Reklama

Související články

Mina zabila 13 srílanských námořníků

Exploze šrapnelové miny zabila v pátek u Srí lanky 13 námořníků. Výbuch zasáhl autobus a nákladní automobil, v nichž jelo 30 osob. Z útoku, ke kterému došlo...

Výběr článků

Načítám