Hlavní obsah

Nález hlavic v Iráku byl možná jen bublina

DPA, BBC, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BERLÍN

Svět je značně rozpačitý ze čtvrtečního nálezu hlavic k chemickým zbraním v Iráku. Politici i experti si zatím neví rady, jak s touto informací naložit a co o případné irácké vojenské hrozbě vůbec vypovídá.

Foto: Tomáš Vítámvás

Jan Tichavský (Ostrava) vs. Michal Předešlý (Uherčice) a rozhodčí Rudolf Martinčič (Žďár n.S.)

Článek

Britská vláda je k nálezu bojových značně zdrženlivá. "Nejde o překotné odsouzení, musíme ještě vyčkat," prohlásil státní tajemník na ministerstvu zahraničí Mike O´Brien v dnešním vysílání BBC. Dodal, že je třeba si důkazní materiál podrobně prohlédnout, až jej šéf zbrojních inspektorů Hans Blix předloží. Blixe má dnes na svém venkovském sídle Chequers přijmout britský premiér Tony Blair.

O´Brian zároveň naznačil, že hlavice chemických zbraní by nebyly těžkým porušením dohod ze strany Iráku. "Těžké porušení, to znamená něco velmi vážného. Nějaký nález, nějaké chování či jednání, jež je opravdu závažné," dodal O´Brian.

Skepticky k nálezu hlavic se vyjádřil i jeden z čelných představitelů německé vládní sociální demokracie. "Prázdné bojové hlavice nejsou operačním zbrojením systémem a mohly být odložen před delší dobou z dřívější produkce," prohlásil dnes v rozhlase zástupce šéfa frakce soc. dem. ve Spolkovém sněmu Gernot Erler. Připomněl, že tyto prázdné hlavice zmínil Irák i ve své zprávě pro OSN. "To tedy samozřejmě neznamená vážné porušení rezoluce OSN," zdůraznil Erler.

Reklama

Související články

Proč Irák?

Říká se, že když se něco umí, jde to samo. Česká vláda zřejmě umí, neboť navrhla parlamentu tuto podobu naší účasti ve válce proti Saddámovi. Udělala to takto...

Proč jsou lidé proti válce

Podle průzkumu veřejného mínění realizovaného agenturou CVVM je velká většina obyvatel České republiky proti útoku na Irák. V případě, že nebude podpořen...

Výběr článků

Načítám