Hlavní obsah

Náledí komplikuje dopravu v Německu a Rakousku

VÍDEŇ/BERLÍN

Náledí na způsobilo ve čtvrtek velké problémy v dopravě v značné části Rakouska a některých oblastech Německa, kde došlo k řadě nehod včetně řetězových havárií. V Německu zahynuly dvě řidičky. Sníh a náledí komplikuje dopravu i na Slovensku

Článek

Na Tauernské dálnici A10 mezi Salcburkem a Pongau se u Ebenu srazilo asi 15 vozidel. Naštěstí byl zraněn je jediný z účastníků. Dálnice u Ebenu musela být uzavřena na více než tři hodiny, dokud se led nerozpustil. "Náledí přišlo nečekaně, i když průběžně solíme," řekl agentuře APA mluvčí příslušné správy silnic.

Na stejné dálnici dále v alpském prostoru bylo i několik dalších uzavírek, například mezi Tauernským a Katschberským tunelem na dvě hodiny a u Bischofshofenu ve směru na Villach asi hodinu. Problémy však náledí vyvolalo i v městech. Řadu zraněných chodců  museli ošetřit v Salcburku.

Vídeňská úrazová klinika Lorenze Böhlera se věnuje jen lidem, kteří se zranili na kluzkých chodnících. "Sanitky nám vozí zraněné prakticky v minutovém intervalu," řekl APA představitel nemocnice. "Očekáváme, že tato situace potrvá nejméně celé dopoledne," dodal. Upozornil, že úrazy na náledí bývají velmi komplikované, často několikanásobné zlomeniny paží i nohou, protože lidské tělo obvykle nedokáže na kluzkém povrchu pád zbrzdit. 

Silnice uzavřeli kvůli nebezpečí lavin

Kvůli lavinovému nebezpečí musely být v horním Štýrsku uzavřeny některé silnice včetně Solnohradské silnice B145. Některé horské oblasti tak zůstaly dočasně nepřístupné. Obdobná situace je hlášena ze západorakouského Vorarlberska, kde kvůli čtvrtému stupni lavinového nebezpečí zůstala odříznuta zimní střediska Lech, Zürs a Stuben. V oblasti napadlo od pondělí až 80 centimetrů nového sněhu a nestabilní vrstva ze svahů často sjíždí.

Nehody v Německu

Tragičtější následky měly nehody na kluzkých silnicích v Německu, kde si vyžádaly dvě oběti na životech. Při nehodě na dálnici A9 v Durynsku zemřela řidička. Dostala smyk a její vůz narazil do návěsu kamiónu. Další řidička zemřela při srážce na zledovatělé silnici v Bádensku-Würtenbersku. Náledí hrozí zejména v Eiffelu, v Hunsrücku a v části Falce.

Potíže na Slovensku

Problémy s náledím mají i na Slovensku, kde došlo k několika menším dopravním nehodám v Bratislavě, v okolí Trenčína, Bánovců nad Bebravou nebo Dubnice nad Váhem, které způsobily kratší zácpy. Kvůli nepřízni počasí jsou obtížně průjezdné silnice u západoslovenské Myjavy.

Na závěje si musí dát motoristé pozor zejména v okolí Myjavy, Martina, Liptovského Mikuláše, Trebišova, Donovalů a na Oravsku. Silný vítr ale fouká na většině území Slovenska, takže závěje se mohou tvořit i jinde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám