Hlavní obsah

Nakažená klíšťata jako biologická zbraň? V USA prověří vojenské experimenty

Americká Sněmovna reprezentantů uložila Pentagonu prověřit, zda za rozšířením klíšťat infikovaných lymskou boreliózou nestojí experimenty armády s biologickými zbraněmi. Informoval o tom ve středu server CNN. Nemoc lékaři ve Spojených státech ročně diagnostikují více než 300 tisícům lidem.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zákon, který představil kongresman Chris Smith, pověřuje ministerstvo obrany vyšetřováním, zda Spojené státy experimentovaly s klíšťaty a dalším hmyzem v rámci výzkumu biologických zbraní v letech 1950 až 1975. Cílem je zjistit, jestli hmyz využitý v podobném experimentu vědci vypustili mimo laboratorní prostředí, a to ať už náhodou, nebo cíleně.

Lymská borelióza se projevuje horečkou, bolestí svalů a kloubů, vyrážkou nebo ochrnutím obličeje. Pokud není léčena, může vést k artritidě, problémům s nervovou soustavou a se srdcem, uvádí Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Konspirační teorie?

Smith se při návrhu zákona nechal inspirovat knihami a články, které se propojením výskytu nemoci a amerických armádních experimentů zabývají. Kniha vědecko-populární autorky Kris Newbyové z května 2019 například cituje objevitele nemoci, podle kterého je lymská borelióza vojenským experimentem, jenž se vymkl z rukou. Zjištění podobných publikací zpochybnili někteří odborníci, podle nichž se jedná o konspirační teorie.

Při projednávání návrhu Smith uvedl, že počet případů lymské boreliózy a další klíšťaty přenášených nemocí v USA prudce narůstá a Američané mají právo vědět, zda je na fámách něco pravdy.

Prověření experimentů s klíšťaty je jednou z novel zákona o výdajích ministerstva obrany. Po schválení dolní komorou musí zákon ještě projít Senátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám