Hlavní obsah

Na východní Ukrajinu přijel jedenáctý konvoj z Ruska

Moskva
Aktualizováno

Do neklidné Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny přivezl ve čtvrtek jedenáctý ruský humanitární konvoj dalších 1400 tun pomoci. Kromě základních potravin obsahovala dodávka z ruského Rostova na Donu také vánoční dárky pro děti, uvedla agentura TASS.

Foto: Reuters

Od srpna na Ukrajinu Rusko poslalo přes 13 000 tun pomoci. Archivní snímek

Článek

Ukrajinci považují vysílání konvojů za narušení své svrchovanosti a obávají se, že Moskva prostřednictvím těchto transportů dodává zásoby ozbrojeným proruským separatistům a možná i zbraně.

Zásilka pro děti měla podle agentury TASS obsahovat především hračky a sladkosti.

Dále konvoj přivezl potraviny jako masové konzervy, mléko, dětskou výživu, různé druhy mouky, rýži, těstoviny a další základní potřeby a léky. Pomoc má být na východě Ukrajiny rozdána do škol, školek, veřejných jídelen, nemocnic a dalších důležitých sociálních zařízení.

Po vyložení se kamióny vrátí zpět 

Podle zástupce šéfa ruského národního centra pro krizové situace Olega Voronova se konvoj na ukrajinsko-ruské hranici rozdělil na dvě části.

Více než 60 kamiónů zamířilo do Doněcku a podobný počet jich odjel do Luhansku. Nákladní automobily jsou již na místech určení a po vyložení zboží se vrátí zpět do Ruska.

Celkem mělo předchozích deset ruských humanitárních konvojů doručit od srpna na Ukrajinu více než 13 000 tun pomoci. Čtvrteční dodávku komplikovalo mrazivé počasí na východní Ukrajině s teplotami pohybujícími se kolem minus 20 stupňů Celsia a sněžením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám