Hlavní obsah

Na tři milióny Italů jen předstírají dovolenou

– ŘÍM
DPA, Jan Horák

Na tři milióny Italů předstírá okolí, že odjelo na dovolenou, zůstává však doma. Podle studie, kterou sestavili italští psychologové, se tito lidé doslova zabarikádují v bytě a triky a lžemi se snaží zabránit tomu, aby přátelé nebo kolegové přišli na kloub skutečnému stavu věcí, napsal v pondělí pod titulkem "Když se prázdniny stávají lží" italský list.

Foto: Zdeňka Kalová
Článek

Podle týmů psychologů sdružených ve skupině "Help me" lidé, kteří chtějí zůstat doma, zaplní ledničku zmrazenými potravinami, aby nemuseli chodit ani na nákupy. Pro děti nakoupí nové videokazety a knihy, aby se dobře bavily a nebyla jim dlouhá chvíle. Samozřejmě, že vypnou mobilní telefony, u telefonů na pevnou linku zapnou záznamník.

Myslí i na suvenýry

Dalším, dosti rafinovaným trikem je, že předají sousedům některé květiny, které vyžadují pravidelné zalévání. Pamatují dokonce i na opalování: samoopalovacích krémů je na trhu dostatek. Někteří si dokonce přes internet objednají suvenýry z místa údajného pobytu a v každém případě si zjistí, jaké tam bylo počasí.

Někdy chybí partner/ka

Letos neodjede na dovolenou asi 19 procent Italů. Přitom ovšem ne vždy je důvodem nedostatek peněz: může to být také chybějí partner či partnerka pro dovolenou. "Mnohé vztahy jsou jen povrchní. Když se potom takto žijící svobodní lidí podívají kolem sebe, zjišťují, že vlastně nemají nikoho, s kým by mohli na dovolenou odjet," míní jeden psycholog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám