Hlavní obsah

Na Slunci došlo k největší erupci v dějinách

Novinky, rsk, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nejmohutnější erupci, jaká kdy byla na Slunci zaznamenána, zachytili v úterý američtí vědci. Podle internetového serveru SPACE.com výbuch na jedenáct minut oslepil detektory satelitu sledujícího sluneční povrch. Erupce vyvrhla mrak solárních částic, jehož část nyní letí i k Zemi.

Článek

Intenzita erupcí na Slunci se označuje písmenem X a příslušnou číslovkou. Například nejsilnější erupce z minulého týdne, jejíž částice následně o několik dní později vyvolaly geomagnetickou bouři kolem Země, měla hodnotu X10, nejsilnější z roku 1989 měla označení X20.

Potíže kvůli Slunci

"Jde o X40. Za to dám ruku do ohně," řekl Craig DeForest, solární fyzik z amerického Southwest Research Institute serveru SPACE.com. "A to je možná umírněný odhad," dodal.

Další geomagnetická bouře, jejíž vlny mohou způsobit výpadek proudu, vychýlit satelity z oběžné dráhy, rušit rádiové a televizní přenosy, signály mobilů a navigačních zařízení a navíc způsobit bolesti hlavy, únavu či nesoustředěnost, tak podle vědců zasáhne Zemi někdy během dneška.

Sluneční radiace navíc může být nebezpečná kosmonautům a cestujícím v letadlech.

Datum do učebnic?

"Myslím, že tento a minulý týden vejde do učebnic jako jedno z nejdramatičtějších období solární aktivity v moderních dějinách," prohlásil Paal Brekke, šéf projektu pro pozorování Slunce (SOHO). Přestože erupce pocházela z oblasti slunečních skvrn, které nejsou přímo otočeny k Zemi, i tak však došlo v USA k extrémním poruchám rádiových vln. Ty jsou označovány od hodnoty R1 po R5.

"Toto je extrémní R5," řekl pro SPACE.com Bill Murtagh z amerického Národního oceánografického a atmosférického úřadu. "Větší už nebývají," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slunci jsou erupce a skvrny

V těchto dnech jsou na Slunci obrovské erupce a skvrny. Skvrny jsou pouze hezkou podívanou, ale erupce mají i vliv na naší Zemi a na člověka.

Vědci: Slunce se dnes chová nezvykle podivně

Naše Slunce je v současnosti nejaktivnější za posledních tisíc let. Výsledky zkoumání výskytu slunečních skvrn za posledních 1150 let naznačují, že Slunce...

Výběr článků

Načítám