Hlavní obsah

Na Slovensku padla obvinění za obhajobu Tisovy ulice

Národní kriminální agentura NAKA obvinila deset lidí z obce Varín v okresu Žilina, kteří obhajují pojmenování ulice po prezidentovi fašistického Slovenského štátu Jozefu Tisovi. Jedná se vesměs o obecní zastupitele.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli pojmenování ulice po Jozefu Tisovi čelí tehdejší zastupitelé obvinění.

Článek

Varín je jedinou slovenskou obcí, která má ulici pojmenovanou po Tisovi, který byl po válce popraven za válečné zločiny. „Vyšetřovatel NAKA obvinil 10 osob z přečinu projevu sympatie ke hnutí směřujícímu k potlačování základních práv a svobod. Víc informací zatím není možné poskytnout,“ uvedl policejní mluvčí Michal Slivka pro web aktuality.sk.

Denník N v této souvislosti upozorňuje, že prezident fašistického Slovenského štátu ve Varíně nikdy nebyl a nemá žádné vazby na tuto obec. Ulice byla původně pojmenovaná paradoxně po hrdinovi Slovenského národního povstání (SNP) kapitánu Ladislavu Pflieglovi, který se ve Varíně narodil. Obecní zastupitelé ulici přejmenovali na Tisovu těsně po rozdělení Československa v roce 1993.

Kriminalisté na Slovensku vyšetřují případ ulice pojmenované po Jozefu Tisovi

Zahraniční

Přejmenování ulice pak osm let prošetřovala okresní prokuratura v Žilině, která konstatovala, že došlo k porušení zákona. Obec totiž oslovila odbornou komisi úřadu geodezie a kartografie až po schválení nového názvu, čímž porušila stanovený postup.

Názvoslovná komise zmíněné přejmenování nedoporučila a obecní usnesení kolidovalo rovněž se zákonem o protifašistickém odboji, který zakazuje umísťování textů a symbolů oslavujících, propagujících a obhajujících režim Slovenského štátu.

Obyvatelé zmíněné ulice říkají, že na název ulice Dr. Jozefa Tisa si už zvykli a změna názvu jim způsobí zbytečné papírování a vybavování nových dokladů.

Prezident Slovenského štátu byl po druhé světové válce odsouzen jako válečný zločinec a v roce 1947 byl oběšen.

Reklama

Výběr článků

Načítám