Hlavní obsah

Na můstku ke Queen Mary II. zahynulo 15 osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAINT-NAZAIRE

V sobotu se zřítil přeplněný nástupní můstek k dokončované největší dopravní lodi světa Queen Mary II. ve francouzských loděnicích Saint-Nazaire. Při neštěstí zemřelo 15 lidí a přibližně třicet jich bylo zraněno. Mezi raněnými je údajně jedno dítě.

Foto: Matouš Suchochleb

R Klub

Článek

Původní počet dvanácti mrtvých se navýšil poté, co tři lidé podlehli svým zraněním v nemocnici.

Na místo nehody se okamžitě dostavila stovka záchranářů a asi 40 sanitek, které odvážely zraněné do tří francouzských nemocnic, kde dosud zůstává přes 20 zraněných osob. Pouze dva lehce ranění byli propuštěni. Šest osob s velmi těžkým poraněním hlavy je stále v kritickém stavu, leží na jednotce intenzívní péče a lékaři jim dávají naděje.  

Příčina neštěstí se stále vyšetřuje. Dnes se má do Saint- Nazaire dostavit francouzský prezident Jacques Chirac a premiér Jean-Pierre Raffarin.

Vedení loděnic rozhodlo, že v pondělí zastaví práci, aby zaměstnanci mohli uctít památku obětí.

Testy byly v pořádku

Queen Mary II. je nástupkyní legendární obří lodi, která se proslavila jako jeden z vrcholů luxusu v třicátých letech a byla jednou z nejbezpečnějších dopravních lodí britského královského námořnictva. "Dvojka" má být téměř stejně přepychová, ale ještě větší a rychlejší. Původní Queen Mary je nyní využívána jako hotel v Long Beach v Kalifornii.

Před čtyřmi dny absolvovala loď Queen Mary II. úspěšně druhé kolo zkušebních testů na moři. Jejich ústředním bodem bylo nouzové zastavení lodi plující plnou rychlostí, tedy 54 kilometry v hodině, přehozením rotace lodních šroubů. Podle techniků byly zkoušky naprosto úspěšné. Návrat lodi do přístavu Saint-Nazaire sledovalo v úterý několik tisíc lidí.

Krátce před Vánocemi se má Saint-Nazaire s obrovskou transatlantickou lodí britského dopravce Cunard Lines slavnostně rozloučit a 8. ledna příštího roku ji má v Southamptonu slavnostně pokřtít britská královna Alžběta II. První plavba má v lednu směřovat do Fort Lauderdale na Floridě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám