Hlavní obsah

Na Kubě popraveni tři pachatelé únosu trajektu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Tři Kubánci, kteří se minulý týden unesli trajekt s cestujícími, byli v pátek popraveni. Oznámila to kubánská vláda.

Článek

V prohlášení, které vysílala televize, vláda sdělila, že jedenáct pachatelů únosu bylo odsouzeno za "obzvlášť těžké teroristické činy" a že třem "nejaktivnějším a nejbrutálnějším" byl vyměřen trest smrti, který byl krátce na to vykonán.

V socialistické Kubě jde o první vykonané popravy po víceru letech. Provedeny byly zastřelením.

Skupina noži a pistolemi vyzbrojených pachatelů unesla 2. dubna loď s pěti desítkami cestujících v havanském zálivu a zamířila na Floridu. Zhruba ve třetině cesty však trajektu došlo palivo. Kubánská pobřežní stráž nakonec plavidlo odtáhla do přístavu Mariel asi 50 kilometrů západně od Havany. Únosci i nadále požadovali doplnění pohonných hmot, aby mohli odplout do USA, a propustili jen dvě ženy a nemocného muže. Večer 3. března však bezpečnostní síly pachatele přemohly, aniž kdokoli utrpěl zranění.

Ještě před tímto případem byly z Kuby do USA uneseny dvě lodi, pachatelé však nebyli vydáni zpět do vlasti. Kuba Spojeným státům vytýká, že únosy tohoto druhu provokují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám