Hlavní obsah

Na Jacksona se už ve věznicích připravují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zatímco porota ve městě Santa Maria třetím dnem zvažuje vinu či nevinu Michaela Jacksona, připravují se na jeho přijetí kalifornská vězení. Světoznámý šestačtyřicetiletý zpěvák je obviněn z pohlavního zneužívání třináctiletého chlapce, podávání alkoholu dětem a ze spiknutí proti chlapcově rodině. Kam bude Jackson v případě odsouzení umístěn, záleží na rozsudku.

Článek

Pokud dostane trest za kriminální činy, čeká na něho cela ve státní věznici pro 600 odsouzených ve 120 kilometrů vzdálené Santa Barbaře. Když jeho jednání porota označí za přečin, zůstane nedaleko svého ranče Neverland v okresním vězení v Santa Marii s dalšími ne více než dvaceti spoluvězni, oznámil mluvčí úřadu šerifa okresu Santa Barbara Erik Raney.

Kdyby porota rozhodla, že se Jackson trestných činů nedopustil, ale že spáchal pouze přečin, když nabízel alkohol mladistvým, může ho soudce nechat odejít s podmínkou, nebo jen s pokutou, míní bývalý šerif Jim Thomas, který proces komentuje pro televizní stanici NBC. "Většina lidí kvůli tomu do vězení nechodí," řekl.

Pokud bude Jackson shledán vinným z trestných činů, může požádat o propuštění na kauci a zůstat až do rozhodnutí odvolacího soudu na svobodě. Soudce to ovšem může odmítnout z obavy, že by zpěvák mohl uprchnout, nebo by mohl být nebezpečný pro společnost. Poté by na konečný verdikt čekal ve věznici.

Matrace na betonové nebo ocelové polici

"Bude-li odsouzen za zneužívání dětí, nemyslím, že by ho umístili kamkoli, kde by se mohl stát terčem posměchu," domnívá se bývalý šerif. Vězeňské gangy nenávidí lidi odsouzené za takové činy a vedení věznice musí mít absolutní jistotu, že se mu nic nestane, dodal.

V případě trestu vězení bude Jacksonovi pravděpodobně přidělena samostatná cela o rozměrech třikrát tři metry, kde místo mříží je nerozbitné sklo. Jediným vybavením je matrace na betonové nebo ocelové polici sloužící jako postel, kovová záchodová mísa a umyvadlo. Stěny a podlaha jsou z betonu.

Odsouzený zde stráví 23 hodin denně, pouze hodinu má vyhrazenou na tělesná cvičení. I stravu dostává ve své cele.

Jackson má s vězením zkušenost z listopadu 2003, kdy v něm strávil několik hodin, než byl po obvinění z pohlavního zneužívání propuštěn na kauci tří miliónů dolarů dočasně na svobodu. Stěžoval si pak, že ho dozorci zranili na ruce a rameni a že ho zavřeli na záchod s výkaly na stěnách. Úřad kalifornského generálního prokurátora stížnost označil za nepodloženou.

Proti televizním záběrům možných cel čekajících na Jacksona se ostře postavil jeho příznivec reverend Jesse Jackson. Jednání šerifa a prokurátorů, kteří to umožnili, označil za neférové.

Reklama

Související témata:

Související články

Jackson nebude ve svém případě svědčit

Americký popový zpěvák Michael Jackson nebude vypovídat na svou obhajobu u soudu v kalifornské Santa Marii, před nímž je obžalován ze sexuálního zneužívání...

Soud nepřipustil snímek Jacksonova penisu

Soud v kalifornské Santa Marii nepřipustil ve čtvrtek jako důkaz snímek intimních částí zpěváka Michaela Jacksona. Prezentaci fotografie penisu před porotou...

Výběr článků

Načítám